Algemene informatie over Santorini (Thira) in Griekenland

Santorini is een prachtig eiland en onderdeel van de Clycladen eilandengroep in de Egeïsche zee. Het eiland biedt enorm veel voor toeristen en wellicht wil je graag wat meer informatie over Santorini. Op deze pagina vind je alle algemene informatie.

Santorini wordt ook weleens Thira of Thera genoemd wat zoiets als jacht of jachtbuit betekende. Grieken gebruiken een ander alfabet dan Nederlanders en de Griekse aanduiding is Θηρα. De benaming Santorini is afkomstig van de Ventetiërs die het eiland hebben vernoemd naar Santa Irena (voor Nederlanders; Sint Irene). Irena zou in ballingschap op dit eiland zijn gestoren. Het Eiland werd door de oude Grieken ‘Strongili’ genoemd. Strongili betekent ‘cirkelvormig’ omdat het eiland vroeger een cirkel was (nu is het sikkelvormig). 

 

Het eiland Santorini

Santorini is eigenlijk niet één eiland maar bestaat uit meerdere eilanden met één groot hoofdeiland als bekendste plek. De eilandengroep bestaat uit:

  • Santorini (Thira)
  • Thirassia
  • Nea Kameni
  • Palia Kameni
  • Aspronisi

De grootte van het eiland Santorini is ongeveer 76,19 km². Er is zo’n 70 kilometer kustlijn om te verkennen en dat maakt het een vrij klein eiland. Van noord naar zuid is het ongeveer 18 kilometer en van oost naar west is het zelfs maximaal 6 kilometer!

Vooral het westen van Santorini is vrij bergachtig omdat het een kratervormig eiland is. Het hoogste punt is ongeveer 566 meter en het laagste punt vind je aan de oostkust dat afloopt naar zeeniveau. 

Kaart Santorini met eilanden

Inwoners Santorini

Op Santorini wonen zo’n 13.700 inwoners. Dat zijn in ieder geval de laatste schattingen. De laatste volksmeting was in 2011 en toen waren het 15.250 inwoners. De inwoners zijn voornamelijk Grieks en hebben hangen het orthodoxe christelijk geloof aan. 

 

De tijd in Santroini

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Santorini?
Het is altijd 1 uur later in Santorini dan in Nederland.

In de wintertijd is de tijdzone UTC +2
In de zomertijd is de tijdzone UTC +3

 

Toerisme op Santorini

Toerisme vormt de belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid op het prachtige eiland Santorini. De meest indrukwekkende attractie hier is ongetwijfeld het adembenemende landschap van de caldeira, met zijn steile kliffen waarop de karakteristieke witte dorpjes zijn gebouwd. Tijdens het verkennen van het eiland zul je langs verschillend gekleurde rotsformaties komen, afhankelijk van de mineralen die in de grond en het vulkanische gesteente aanwezig zijn. Rotsen met een hoger ijzergehalte hebben bijvoorbeeld een roder uiterlijk.

Een fascinerende ervaring biedt de ondergrondse en redelijk goed bewaard gebleven overblijfselen van de stad Akrotiri. Hier kun je een levendig beeld krijgen van de hoogontwikkelde Minoïsche beschaving die ooit het eiland regeerde, voordat de stad bedolven werd onder vulkanisch puin. Een andere archeologische vindplaats, het oude Thira, vereist echter een behoorlijke klim om te bereiken.

De prachtigste stranden, met zwart, rood en bruin zand en kiezels, bevinden zich in het zuiden en oosten van het eiland. Het pittoreske dorpje Oia staat bekend om zijn witte huizen en blauwe koepelkerken, die vaak te zien zijn op ansichtkaarten en in Griekse reisgidsen en boeken. Het binnenlopen van de archipel is op zichzelf al een onvergetelijke ervaring. Met een boot kun je de kleinere eilanden Thirasia en Nea Kameni bezoeken en zelfs zwemmen in de warme zwavelhoudende bronnen in de zee.

Vlag van Santorini

Santorini heeft geen eigen vlag die gevoerd wordt. De vlag die je altijd ziet op het eiland (met blauw-witte strepen en een blauw kruis) is de vlag van Griekenland.

Het kruis is een symbool voor de Griekse Orthodoxe kerk.

Verder heeft de vlag 5 blauwe en 4 witte horizontale balken en zouden staan voor de 9 lettergrepen in de zin “Ελευθερία ή Θάνατος”. Dat betekent zoiets als ‘Vrijheid of de Dood’. Een veelgehoorde slogan in de onafhankelijkheidsoorlog tegen het Ottomaanse rijk. Een andere verklaring voor de 9 banen in de vlag zijn de 9 muzen, de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap.

Vlag Griekenland