Wandelen op Santorini; mooie wandelroutes langs Fira en Oia

Het vulkanische eiland Santorini staat vooral bekend om die pitoreske plaatsjes Oia en Fira met een fantastisch uitzicht over de Caldera. Het is één van de populairste plekken in de Egeïsche zee en daarom kan het erg druk zijn. Je ontsnapt erg gemakkelijk aan de drukte door te wandelen!  In dit artikel vind je de mooiste wandelroutes in Santorini en geven we praktische informatie om de sfeervolle witte dorpjes te voet te verkennen.

 

Wandelen op Santorini

Santorini biedt een aantal mooie wandelroutes, waarvan sommige routes (deels) specifiek bestemd zijn voor wandelaars. Paden zijn niet altijd geasfalteerd en bestaan soms uit zand met gravel of zijn geplaveid. Goede wandelschoenen zijn dus zeker aan te raden en laat te teenslippers maar thuis!

Het is niet nodig om een rondje of ‘heen en weer’ te lopen. Het openbaar vervoer in Santorini is goed geregeld. Er rijden regelmatig bussen van verschillende dorpjes naar de hoofdstad Fira. Starten in Fira (of eindigen) is daarom een goed tip maar er zijn ook andere delen van het eiland de moeite waard. Fira is sowieso de moeite waard om te bezoeken en is een hoogtepunt van Santorini. De sfeervolle straatjes met witte huisjes met blauwe koepels en leuke kerkjes maken elke afsluiting van de dag de moeite waard!

 

Wandelroute rond Fira en Oia voor de mooiste uitzichten

Oia en Fira zijn de populaire plaatsjes en zijn een ideale locatie om een wandelroute te starten. Bovendien biedt het prachtige uitzichten en is er een duidelijk pad. Hieronder beschrijven de wandeling van Fira naar Oia op Santorini. De route is ongeveer 10 kilometer en gaat ongeveer 300 meter omhoog en 425 meter omlaag. Reistijd is ongeveer 3 uurtjes en het is een duidelijk pad. 

Start de wandeling vanaf het Theotokopoulos plein in Fira. We wandelen van Fira naar Oia zoveel mogelijk langs de kliffen om het uitzicht op de Caldera met de panoramische kraterwand mee te pakken. We lopen vanuit het plein, direct naar het noorden en pakken de eerste straat naar links, richting de kraterrand. Je loopt vervolgens langs de smalle straatjes, richting de kerk met de 3 kerkklokken. Tijdens deze wandeling vanaf het centrum van Fira kom je veel kerkjes en pleintjes tegen en er wordt drukte afgewisseld met de stilte van het kleine eiland. We lopen door naar het centrale plein in het nabijgelegen Firostefani. Je kunt hier een stukje van de hoofdweg meepakken maar de leukste route is via het pad vanuit waar je uitzicht hebt op Palea Kameni en Nea Kameni waar voor het laatst vulkanische activiteit is waargenomen. Vervolgens loop je in één pad rechtdoor naar de Heilige Nicolaaskerk. Vanuit hier loop je het dorp Imerovigli binnen richting de ‘Kerk van de wederopstanding van de heer’. Je hebt nu een klein uurtje gelopen dus neem vooral de tijd om hier een versnapering te pakken (of neem water mee). Vanuit hier kun je een klein uitstapje maken richting de Skaros Rock waar een oud Venetiaans fort ligt. De overblijfselen zijn gering maar het uitzicht liegt er niet om!

Vanuit Imerovigli loop je naar Oia. Na de kerk van de Profeet Elias, kom je langs een busstop die van Imerovigli naar Fira rijdt maar ook richting Oia. Je buigt hier ook langzaam af van richting het westen en loopt richting Turtle Rock. Vanuit hier heb je uitzicht op de dorpjes die je net achter je hebt gelaten. Je vervolgt dezelfde route langs Perivolas naar Oia. Aan het einde van de wandeling zie je het kasteel van Oia (reistip; reserveer plekken!) waarvan het uitzicht én de zonsondergang één van de bekendste is.

Liever met een gids op pad? Hier vind je genoeg mogelijkheden.

Wandelroute Santorini van Fira naar Oia

Wandelroutes in het zuiden van Santorini

In het zuiden van Santorini zijn ook erg mooie wandelroutes te vinden. We hebben er een aantal geselecteerd en geven een korte beschrijving:

 

Perissa – Oud Thira – Kamari (11 kilometer – 4 uur – gevorderden)

De route begint in Perissa en stijgt op naar het oude Thira via een duidelijk pad aan de westelijke helling van de Mesa Vouno Berg. Op de helling voor het kleine plateau, genaamd de Mesa Vouno Pas, komt het pad uit bij het nauwelijks herkenbare oude kerkhof van Sellada, dat zich over de helling verspreidt, evenals twee graven waar de beroemde Koren werd gevonden. Het uitzicht vanaf daar is prachtig, met de nederzettingen Kamari en Perissa zichtbaar aan beide zijden. Een zachtere, oplopende koers naar het zuidoosten leidt naar de top van Mesa Vouno en de oude Dorische nederzetting van het oude Thira. De berg met zijn steile hellingen bood natuurlijke versterking en een strategische positie, evenals een uitstekende observatieplek aan de zuidoostelijke Egeïsche Zee. De locatie is fascinerend met de overblijfselen van een vrij uitgebreide nederzetting en biedt een essentieel perspectief op de geografie en geschiedenis van het eiland. De afdaling loopt via de met keien geplaveide slingerende weg naar Kamari.

 

Kamari – Oud Thira (7 kilometer – 2 uur 30 minuten – gevorderden)

Dit is een veeleisende route die begint in de badplaats Kamari en intensief omhoog loopt op de noordoostelijke hellingen van de Mesa Vouno Berg. Het pad volgt een met keien geplaveide slingerweg vanuit Kamari. Dit is het oude pad dat wordt omringd door een deel van het kerkhof van de oude stad. De route bereikt een klein plateau, de Mesa Vouno Pas. Het uitzicht vanaf daar is adembenemend, met de nederzettingen Kamari en Perissa aan beide zijden zichtbaar. Een zachtere oplopende koers naar het zuidoosten leidt naar de top van Mesa Vouno en de oude Dorische nederzetting van het oude Thira. De berg met zijn steile hellingen bood natuurlijke versterking en een strategische positie, evenals een uitstekend observatiepunt aan de zuidoostelijke Egeïsche Zee. De locatie is fascinerend met de overblijfselen van een vrij uitgebreide nederzetting en biedt een essentieel perspectief op de geografie en geschiedenis van het eiland. Hoewel je fit genoeg moet zijn om omhoog te klimmen, zul je blij zijn dat je de moeite genomen hebt. De uitzichten zijn adembenemend.

 

Oude haven van Fira – Fira (2 kilometer – 45 minuten – gemiddeld)

Deze prachtige wandeling is de moeite waard, ongeacht de richting waarin je gaat. Je kunt beginnen bij de haven en omhoog lopen naar Fira, of in de stad beginnen en naar beneden lopen. Krijg wat goede lichaamsbeweging terwijl je geniet van enkele van de mooiste uitzichten ter wereld. Kijk uit over de Egeïsche Zee en geniet van de zonsondergang boven de haven. Je moet wel voorbereid zijn op ongeveer 600 treden en omgaan met ezels die sommige toeristen gebruiken om de trappen op en af te gaan. Te voet gaan is waarschijnlijk beter, als je het aankunt. Neem de tijd om op de bochten van de trap te zitten (buiten de weg van de ezels) en foto’s te maken of een snack te nemen. Er zijn cafés en verfrissingen aan de boven- en onderkant van de trappen. Je kunt de weg omhoog eventueel met de ezel rijden of neem de kabelbaan!

 

Megalochori – Pyrgos kasteel (7 kilometer – 2 uur en 30 minuten – gemiddeld)

In het centrum van Santorini gaat de route niet richting de Caldera, maar gaat omhoog aan de tegenovergestelde zijde naar de nederzetting Pyrgos Kallistis. Daar bezoek je het kasteel en de steegjes van de pittoreske nederzetting. Het uitzicht op de Caldera en de omliggende omgeving is schilderachtig en adembenemend. De terugkeer naar Megalochori verloopt bijna via dezelfde route, tussen traditionele witte huizen en uitgestrekte velden in een dor en vulkanisch landschap.

 

Akrotiri – Red Beach (4,3 kilometer – 1 uur en 30 minuten – gemiddeld)

Vanuit het schilderachtige dorpje Akrotiri gaat de route naar het zuiden, volgend op de hoofdweg, die leidt naar de parkeerplaats van de archeologische opgravingen van Akrotiri, waardoor de mogelijkheid wordt geboden om de opgravingen te bezoeken. Dit is een van de belangrijkste centra in de Egeïsche Zee in de prehistorische tijden (ten minste sinds het 4e millennium voor Christus) en wordt beschreven als het Pompeï van de Egeïsche Zee. De route vervolgt langs de kust, zuid westwaarts naar de kapel van Agios Nikolaos. Van daaruit leidt een smal en rotsachtig pad de bezoeker naar een van de mooiste en meest spectaculaire stranden van Santorini, het ‘Rode Strand’. Het is een roodachtig strand dat is gevormd aan de voet van rode en zwarte vulkanische kliffen van sintelkegels. Afdalen en verblijven op het strand vereist voorzichtigheid, omdat er op veel plaatsen grote keien liggen als gevolg van aardverschuivingen en vallende rotsen. Vanaf het strand gaat de route over in een onverharde weg en gaat aanvankelijk naar het noorden, langs een geul, zachtjes klimmend terug naar Akrotiri en het vertrekpunt. Een hoed, zonnebrandcrème en water zijn waardevolle metgezellen op het pad tijdens de zomer.

 

Veelgestelde vragen over wandelen op Santorini

We hebben een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Mis je nog iets? Neem dan contact met ons op! 

 

Welke populaire wandelroutes op Santorini?

Populaire wandelroutes op Santorini zijn onder andere de wandeling van Fira naar Oia, de wandeling naar de oude stad Thira, de route van Kamari naar Oud Thira, en de paden in de omgeving van Akrotiri.

 

Wanneer is de beste tijd om te wandelen op Santorini?

De lente en de herfst zijn over het algemeen de beste tijden om te wandelen op Santorini vanwege het aangename weer en mildere temperaturen. In de zomer kan het erg heet worden.

 

Wat voor soort uitrusting moet ik meenemen voor het wandelen op het eiland?

Essentiële uitrusting omvat comfortabele wandelschoenen, zonnebrandcrème, een hoed, voldoende water en een kaart van de wandelroute (of smartphone).

 

Zijn er gevaarlijke dieren of insecten waar ik me bewust van moet zijn tijdens het wandelen op Santorini?

Over het algemeen zijn er geen gevaarlijke dieren of insecten op Santorini. 

 

Zijn er openbare toiletten langs de wandelroutes?

Openbare toiletten zijn beperkt op wandelroutes. Het is raadzaam om voor vertrek naar het toilet te gaan. In de dorpjes heb je natuurlijk genoeg restaurants of hotels waar je even naar de toilet kan.

 

Zijn er eet- en drinkgelegenheden langs de wandelroutes?

Langs de routes vind je tavernes of cafés waar je kunt eten en drinken. Het is echter verstandig om wat snacks en water mee te nemen, vooral als je langere tochten maakt.

 

Zijn de wandelroutes geschikt voor beginners?

Sommige routes zijn geschikt voor beginners, terwijl andere meer uitdagend zijn. Kies een route die overeenkomt met je fitnessniveau en ervaring. Neem ook voldoende rustpauzes!

 

Is het toegestaan om te kamperen langs de wandelroutes?

Kamperen langs de wandelroutes is meestal niet toegestaan. Zorg voor accommodatie in de nabijgelegen dorpen of steden.

 

Zijn er gidsen beschikbaar voor wandeltochten op Santorini?

Ja, er zijn lokale gidsen beschikbaar voor begeleide wandeltochten. Dit kan een geweldige manier zijn om de geschiedenis en cultuur van het eiland te leren kennen.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat bij het wandelen op Santorini. Wees goed voorbereid en geniet van de prachtige uitzichten en unieke landschappen die het eiland te bieden heeft.

 

Conclusie

In dit artikel hebben we waardevolle informatie gedeeld over wandelen op Santorini. We bespraken populaire wandelroutes, uitrusting en essentiële tips voor een veilige en plezierige ervaring op dit Griekse eiland. Santorini biedt diverse wandelmogelijkheden, variërend van routes met prachtige uitzichten op de caldera tot wandelingen langs historische bezienswaardigheden en prachtige stranden, geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars.