De archeologische opgravingen van Akrotiri Santorini

Akrotiri is één van de bekende dorpen van Santorini. Je kunt er heerlijk winkelen, er zijn goede restaurants en de stranden bij Akrotiri zijn erg iconisch (met name Red Beach). Maar hét bekendste is toch wel de prehistorische nederzetting met een bijzondere geschiedenis. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze archeologische bezienswaardigheid op Santorini. 

 

Akrotiri

Akrotiri ligt in het uiterste zuiden van het Griekse eiland Santorini en op ongeveer 10 kilometer afstand van de hoofdstad Fira. Het is een kleiner dorp dan bijvoorbeeld de plaatsen Fira, Oia en Kamari maar biedt voldoende faciliteiten voor bezoekers. Bovendien kun je vanuit Akrotiri verschillende bezienswaardigheden bezoeken zoals het rode strand (Red Beach), het witte strand (White Beach) en de vuurtoren. In het centrum van het dorp vind je ook de overblijfselen van een Venetiaans fort. 

Toch is het bekendste onderdeel van Akrotiri op Santorini de opgravingen in de nabijgelegen prehistorische stad. Deze ruïnes liggen ten zuiden van het dorp Akrotiri, op ongeveer 1,2 kilometer afstand (22 minuten lopen). 

 

De geschiedenis van Akrotiri

Akrotiri, een oude havenstad op het vulkaaneiland Thira (Santorini) in de Griekse Oudheid (bronstijd), maakte deel uit van de Minoïsche beschaving en was een welvarende handelsstad. Helaas werd de stad rond de 16e eeuw voor Christus verwoest door een vulkaanuitbarsting, waarbij het eiland bedolven werd onder een 50 meter dikke laag puimsteen. Archeologische overblijfselen van Akrotiri werden pas in 1967 ontdekt door de Griekse archeoloog Spyridon Marinatos. Omdat de resten overdekt zijn door puin van de vulkaan wordt het ook wel eens het Pompeii van Griekenland genoemd. 

Thera was vruchtbaar en beschikte over veel landbouw en handel, waaronder de export van voedsel naar Kreta over de Egeïsche zee in ruil voor Kretenzisch aardewerk. Hoewel de stad verloren ging door de vulkaanuitbarsting, zijn er geen tekenen van menselijke aanwezigheid tijdens de verwoesting aangetroffen, wat suggereert dat de bewoners mogelijk op tijd waren geëvacueerd. Op het hoogtepunt woonden er ongeveer 30.000 mensen.

Archeologische vindplaats nabij Akrotiri 2

De archeologische vindplaats van Akrotiri

Na de eerste opgravingen van 1967 werd de archeologische site opengesteld voor publiek. Deze is tussentijds nog gesloten geweest omdat een Britse toerist om het leven kwam toen een dak instortte. In 2012 is het heropend en tegenwoordig is het grootste gedeelte overdekt! Je kunt dus lekker in de schaduw lopen. Door de aslaag is veel eeuwenlang goed bewaard gebleven, wat het bezichtigen zeker de moeite waard maakt. Je vindt bij verschillende plekken goede Engelstalige beschrijvingen. 

Je vindt ook verschillende muurschilderingen in dit archeologisch museum die zeker de moeite waard zijn (vooral Xeste 3 van het Adyton, een religieus gebouw). 

 

Tips voor een bezoek

Hieronder een aantal tips en informatie over een bezoek aan de archeologische vindplaats van Akrotiri:

  • Een kaartje kost ongeveer 12 euro en kun je kopen bij de ingang. Reserveren is niet echt nodig.
  • Het is gratis voor kinderen (onder de 18 jaar), studenten en op 28 oktober, 6 maart, 18 april en 18 mei. Ook elk laatste weekend van september en elke 1ste zondag van november t/m maart. 
  • Je kunt ook parkeren bij de hoofdingang voor 3 euro
  • Er zijn ook gecertificeerde gidsen die je kunnen rondleiden
  • Het is overdekt dus je kunt in de schaduw lopen
  • Reken op ongeveer 2 uur om het te bezoeken
  • De bus vanuit Fira komt direct langs de hoofdingang
  • Er is WiFi in de omgeving (Naam: Akrotiri, Wachtwoord: Akrotiri)
  • Er zijn openbare toiletten
  • Er is een automaat voor flesjes koud water
  • Je vindt er géén menselijke resten (= kindvriendelijk)
  • In de museumwinkel kun je kopieën kopen van archeologische vondsten

Hier kun je tickets kopen (inclusief audio guide). Liever mét een professionele gids? Bekijk dan hier de mogelijkheden. 

 

Openingstijden in de zomer (april t/m oktober) zijn:

Maandag: 08:30-15:30
Dinsdag: 08:00-20:00
Woensdag: 08:00-20:00
Donderdag: 08:30-15:30
Vrijdag: 08:00-20:00
Zaterdag: 08:00-20:00
Zondag: 08:00-20:00 

 

Conclusie

De archeologische opgravingen van Akrotiri op Santorini onthullen een fascinerend stukje geschiedenis van de Minoïsche beschaving. Deze prehistorische nederzetting werd verwoest door een vulkaanuitbarsting en bleef eeuwenlang goed bewaard, waardoor het ook wel “Pompeii van Griekenland” wordt genoemd. Bezoekers kunnen genieten van een schaduwrijke verkenning van de opgravingssite en muurschilderingen en zich laten leiden door de rijke geschiedenis. Met handige tips voor een bezoek, waaronder openingstijden en prijzen, is Akrotiri een must-see bestemming voor iedereen die Santorini bezoekt.