Als je op vakantie wil naar Santorini ben je natuurlijk benieuwd hoeveel dat kost. Wat zijn de prijzen van een hotel, een restaurant, in de supermarkt en van de verschillende bezienswaardigheden?

Hier vind je alle informatie over de prijzen op Santorini en tips hoe je kunt besparen.

 

Accommodatie prijzen in Santorini

Santorini is een klein eiland en onderdeel van de cycladen. Hier maken bijvoorbeeld ook Naxos en Mykonos deel van uit. Vrijwel alles wat je vindt op deze eilanden, moet geïmporteerd worden, dus ook voor Santorini. Dat maakt veel prijzen over het algemeen wat duurder dan op het vasteland van Griekenland. 

Locatie van het eiland is erg belangrijk voor de prijs. Over het algemeen zijn de accommodaties aan de krater (de westkant) duurder dan accommodaties aan de bergrug van het eiland (oostkant). 

Je vindt over het algemeen sneller een hotel van €500,- per nacht dan van €50,- per nacht. Voor zo’n €80,- per nacht heb je een goed 3-sterren hotel. Santorini is echt een uniek eiland en daar zijn de accommodatie prijzen ook na. Je vindt veel luxe hotels maar ook vrij normale hotels op het eiland Santorini. 

Probeer dus vooraf je accommodatie te boeken zodat je de uitgaven inzichtelijk hebt voordat je vertrekt!

 

Prijzen van eten in Santorini

De prijzen in restaurants zijn betaalbaar en het hoeft niet duur te zijn. Vooral door het eiland te verkennen kom je op plekken buiten de centrums die een stuk goedkoper zijn. Ook vind je in de bekende dorpen en stadjes verschillende gyros tentjes waar de prijzen zeer acceptabel zijn. 

Ook hier is locatie belangrijk. Langs de kraterrand vind je de meest luxe (maar ook heel goede) restaurants en barretjes met goed eten en het mooiste uitzicht.

Voor restaurantprijzen in het westen van Santorini betaal je ongeveer:

 • €20,- tot €30,- voor een hoofdgerecht

 • €15,- voor een cocktail

 • €4,- voor een flesje Heineken

 Voor restaurants prijzen in het oosten van Santorini betaal je gemiddeld €5,- per item minder. 

 

Supermarktprijzen in Santorini

Supermarktprijzen zijn gemiddeld 15% duurder in vergelijking met Nederland. Je kunt dus behoorlijk besparen door zelf af en toe een heerlijke maaltijd te bereiden! 

Voorbeelden van supermarktprijzen in Santorini (2023):

 • Eieren: €3,30 voor 12 stuks

 • Melk: €2,50,- per liter

 • Tomaten: €2,- per kilo

 • Rijst: €1,60 per kilo

Ook hier kun je besparen door vooral lokale producten te kopen. Tomaten zijn bijvoorbeeld zo’n 30% goedkoper in Griekenland dan in Nederland!

Prijzen van vervoer in Santorini

Als je Santorini bezoekt, kom je waarschijnlijk per vliegtuig of per boot. Eenmaal op het prachtige eiland zijn er verschillende opties om van A naar B te komen.

 • Een taxirit kost ongeveer €4,- starttarief en €1,- per kilometer

 • Een auto huren kan al vanaf €12,- per dag

 • Een buskaartje kost gemiddeld €1,80

 • Benzine kost ongeveer €2,10 per liter

 

Een goede tip om te besparen is dat je ook een fiets of scooter kunt huren! Santorini is een klein eiland. Van het noorden naar het zuiden van het eiland is maar 30 km. 

Over het algemeen zijn de prijzen voor vervoer in Santorini goedkoper dan in Nederland.

Prijzen in Fira, Oia en Kamari

Fira, Oia en Kamari zijn de bekendste stadjes van het mooie eiland. Vooral Fira en Oia zijn iets duurder dan gemiddeld en hier liggen ook luxe hotels, villa’s en duurdere restaurants. Kamari ligt aan de oostkant en is al een stuk goedkoper. Het kan dus de moeite waard zijn om vanuit daar het eiland te verkennen.

Hoeveel geld heb je nodig voor Santorini

Santorini is zeker de moeite waard. Het maakt hierbij niet uit wat voor budget je hebt. Er is voor elk budget wat mogelijk. Hieronder vind je een inschatting van hoeveel geld je nodig hebt per categorie. De prijzen zijn op basis van 2 weken met 2 personen.

 

Budget

Laag

Gemiddeld

Luxe

Overnachting

€50 p/n

€160 p/n

€250 p/n

Eten

€14 p.p

€40 p.p

€70 p.p

Vervoer

€7 p.p

€13 p.p

€20 p.p

Activiteiten

€0 

€8 p.p

€15 p.p

Totaal

€1.288,-

€3.948,-

€6.510,-

 

Conclusie; is Santorini duur?

Santorini is gemiddeld gezien duurder dan andere plekken in Griekenland en met name de accommodatie kan duurder zijn dan elders. Restaurants zijn vergelijkbaar met Nederland en supermarkten zijn gemiddeld 15% duurder dan Nederland. Het vervoer in Santorini is wel een stuk goedkoper en ook de activiteiten zijn wat goedkoper. 

Of Santorini ook daadwerkelijk een dure vakantie wordt, heb je vooral zelf in de hand. Bespaar vooral door zorgvuldig je locatie te kiezen, neem de bus i.p.v. de taxi en pak bijvoorbeeld een appartement zodat je zelf af en toe kan koken.