Het interactieve museum Lost Atlantis, is één van de musea die je kunt bezoeken op Santorini. Het is wat dat betreft een bijzonder museum dat gebruikt maakt van de nieuwste technologie om het mythische verleden tot leven te wekken. Op deze pagina geven we inforamtie over het museum, voor wie het geschikt is en of het de moeite waard is.

Het Lost Atlantis Museum

Het Lost Atlantis Museum is een erg leuke experience in Santorini. Het combineert de moderne technologie met de oude mythe van Atlantis (waarover zo meer). Je vindt er de volgende bijzondere afdelingen:

  • Ontdek de Minoïsche geschiedenis van Santorini en de mythe van Atlantis met behulp van innovatieve technologieën.
  • Verken alle bewijzen die Plato’s Lost Atlantis-mythe verbinden met de vulkaanuitbarsting van het eiland via interactieve video’s.
  • Ontdek ’s werelds grootste Atlantis-diorama en ervaar het dagelijks leven via virtuele tijdsvensters met augmented reality.
  • Volg Plato’s reis die hem inspireerde om te schrijven over de ideale stad via een interactieve fresco.
  • Bekijk een holografische representatie van de geologische evolutie van het eiland Santorini vanaf de prehistorische tijden tot vandaag.
  • De Griekse filosoof Plato komt tot leven in een geanimeerd hologram. Praat met hem en stel vragen over zijn filosofie en de theorie dat Santorini de oorsprong van de Atlantis-mythe zou kunnen zijn.
  • Herbeleef, met al je zintuigen, de aardbeving, de tsunami en de vulkaanuitbarsting die leidden tot de vernietiging van Atlantis in een 9D bioscoop-ervaring.

De geschiedenis en mythe van Atlantis

Atlantis
Atlantis

De geschiedenis van Atlantis is gehuld in mysterie en blijft een intrigerend onderwerp van speculatie en verbeelding. De oorsprong van de mythe van Atlantis wordt toegeschreven aan de oude Griekse filosoof Plato, die het verhaal voor het eerst presenteerde in zijn dialogen “Timaeus” en “Critias” rond 360 voor Christus.

Volgens Plato was Atlantis een geavanceerde en welvarende beschaving, gelegen voorbij de zuilen van Hercules, vermoedelijk in de Atlantische Oceaan. Het eiland zou groter zijn dan Libië en Azië samen en was het thuisland van een machtig rijk. De Atlantiërs, zo vertelde Plato, waren hoogontwikkelde mensen met indrukwekkende kennis van technologie en kunst.

De ondergang van Atlantis, zoals beschreven door Plato, was even dramatisch als mysterieus. Hij beweerde dat het eiland werd vernietigd in een catastrofale gebeurtenis, veroorzaakt door de toorn van de goden. Een aardbeving, gevolgd door een tsunami en een vulkaanuitbarsting, zou Atlantis hebben doen zinken in de diepten van de oceaan, waardoor het eens bloeiende rijk ten onder ging. Vooral dit onderdeel heeft erg veel raakvlakken met de geschiedenis van Santorini

Hoewel Plato’s verhaal vaak als een allegorie wordt beschouwd, hebben historici en archeologen door de eeuwen heen geprobeerd de mogelijke historische basis van Atlantis te achterhalen. Sommigen suggereren dat de mythe kan zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen, zij het sterk overdreven of vervormd door de tijd. Anderen zien Atlantis eerder als een puur literair werk van Plato, bedoeld om filosofische en politieke ideeën te illustreren.

In latere eeuwen hebben verschillende theorieën Atlantis gepositioneerd op verschillende locaties over de hele wereld, van de Middellandse Zee tot Antarctica. Ondanks talloze speculaties blijft de echte locatie van Atlantis onbekend, en het blijft een intrigerend en betwist raadsel in de geschiedenis.

Praktische informatie over het Lost Atlantis Museum

Dus je bent overtuigd om te gaan. Dan moet je dit weten voordat je vertrekt:

Prijzen Lost Atlantis Museum

Locatie en bereikbaarheid

De Lost Atlantis Experience – Interactive Museum ligt op de hooftweb van Megalochori naar Emporeion en Perissa. Zodra je Megalochori uitbent heb je een flauwe haakse bocht naar links en in die bocht vind je het witte museum. Het is ongeveer15 minuten lopen vanaf het centrum van Megalochori. Hieronder vind je een Google Maps afbeelding:

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer is ook erg goed aangezien de bus 20 meter verderop stopt bij Akrotiri Crossroad (Grigoris Bakery).

Parkeren kan op de locatie zelf of iets verderop bij de T-splitsing naar Akrotiri (20 meter lopen). 

Toegankelijkheid

Lost Atlantis Museum is gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk. De ervaring in de bioscoop is wel wat minder intens aangezien je dan geen gebruik maakt van de stoel die heen en weer beweegt. 

Talen

Helaas wordt de Nederlandse taal niet ondersteunt. De onderstaande talen echter wel:

  • Grieks
  • Engels
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • Spaans
  • Turks
  • Chinees

Is Lost Atlantis de moeite waard?

Het is een erg leuke ervaring. Zeker omdat het een keer anders is dan anders. De bioscoop was erg leuk en je wordt helemaal meegenomen in de ervaring. Je moet niet te veel waarde hechten aan de historische correctheid, aangezien het vooral gaat om de mythe.

Lost Atlantis Museum voor kinderen?

Jazeker! Lost Atlantis Museum is erg visueel ingesteld. Naast de bioscoop kun je bijvoorbeeld ook een Virtual Reality bril opzetten en is Plato’s kaart lekker interactief. Het is helaas niet Nederlandstalig maar met de bovenstaande geschiedenis, kom je als ouder al heel ver met een mooie uitleg.

Conclusie

Het Lost Atlantis Museum op Santorini biedt een boeiende ervaring die de moderne technologie gebruikt om de mythische geschiedenis van Atlantis tot leven te brengen. Met innovatieve tentoonstellingen, interactieve video’s en een 9D-bioscoopervaring biedt het museum een unieke en visueel indrukwekkende reis door de mythe van Atlantis. Hoewel historische nauwkeurigheid niet de prioriteit is, is het zeker de moeite waard, vooral voor gezinnen met kinderen die kunnen genieten van de visuele aspecten en interactieve elementen van het museum. De toegankelijkheid, locatie en prijzen maken het een aantrekkelijke bestemming voor bezoekers van verschillende leeftijden.

Bestel hier je tickets.