Van Kreta naar Santorini met de boot of vliegtuig (en terug)

Griekenland heeft heel veel te bieden en Santorini is wellicht het mooiste Griekse eiland in de Cycladen. Een (dag)tripje naar het wonderlijke eiland is voor elke reiziger aan te raden! Door Santorini te verkennen, ontdek je het échte Griekenland, het is écht een ander eiland dan Kreta. Dagtripjes naar Santorini vanuit Kreta zijn erg populair. In dit artikel bespreken we hoe je van Kreta (ook wel Kriti, Crete of Creta genaamd) naar Santorini reist en wat de beste opties zijn. 

We zoomen ook in op populaire steden in Kreta zoals Chania, Rethymnon en Chersonissos. 

 

Hoe kun je van Kreta naar Santorini reizen (en terug)?

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en ligt ten zuiden van Santorini. Je hebt grofweg twee opties om van Kreta naar Santorini te reizen, namelijk per veerboot en per vliegtuig. Hieronder vind je de goedkoopste en snelste (maar toch comfortabele) opties. 

Alhoewel een vliegtuig natuurlijk sneller vliegt dan een boot kan varen, is het vliegtuig niet altijd de beste (en de leukste) optie. Hieronder bespreken we beide opties zoals dat je zelf kan bepalen wat het beste bij jou past. 

 

Waar ligt Kreta?

Kreta is het grootste en bekendste eiland van Griekenland en ligt ten zuiden van Santorini. Sterker nog; het is het meest zuidelijke eiland van Griekenland! De hoofdstad is Iraklion (ook wel Heraklion genoemd). De haven (net als de luchthaven) van Kreta ligt in de hoofdstad Heraklion. Kreta beschikt over 2  grotere (internationale) luchthavens in de buurt van Heraklion en Chania en een kleintje in de buurt van Sitia. 

 

Waar ligt Santorini?

Santorini ligt ten noorden van Kreta en is één van de zuidelijkste eilanden van de Cycladen. Het is een zeer bekend eiland om te eilandhoppen. Veel reizigers hebben Santorini hoog op hun verlanglijstje staan vanwege de schilderachtige stadjes met witte huizen, blauwe daken en prachtige uitzichten over de Caldera (vulkanische kliffen). 

 

De veerboot van Kreta naar Santorini (en terug)

De haven van Kreta ligt in de hoofdstad Iraklion. Vanuit daar vertrekken meerdere veerboten naar Santorini. Vanuit jouw verblijfplaats in Kreta kun je meestal op twee manieren bij de haven komen, namelijk via de trein (of bus) en met een (huur)auto of taxi.

Hieronder vind je de geschatte reistijden van verschillende plaatsen naar de haven van Iraklion:

 • Vanuit Chania ongeveer 2 en een half uur met de auto en 3 uur met de trein
 • Vanuit Chersonissos ongeveer een half uur met de auto
 • Vanuit Rethymnon ongeveer anderhalf uur met de auto en anderhalf uur met de trein

Hieronder bespreken we dus de optie om via Heraklion te reizen per veerboot. 

Wil je zelf snel kijken? Gebruik dan de onderstaande tool.

Welke ferrymaatschappijen varen van Kreta naar Santorini? 

Er varen twee vervoersmaatschappijen, namelijk:

 • Blue Star Ferries
 • SeaJets (met speedboot)

Beide maatschappijen varen op meerdere routes in tussen de Griekse eilanden, zijn erg bekend en hebben een goede reputatie. Kies je voor één van deze veerbootmaatschappijen vanuit Heraklion, dan kies je voor boten zoals de Blue Star Chios, Power Jet, Elite Jet. Het zijn grote boten tot wel 150 meter lang (anderhalf voetbalveld) en ruimte tot wel 2.000 passagiers en 500 voertuigen. Dat klinkt veel maar zeker in het hoogseizoen is die capaciteit écht wel nodig. Aan boord hoef je je niet te vervelen met meerdere barretjes, winkeltjes, WiFi en natuurlijk een prachtig en rustgevend uitzicht over de Egeïsche zee.

De veerboot van Kreta naar Santorini SeaJets Elite Jet

Hoeveel kost de overtocht van Kreta naar Santorini?

Ticketprijzen vanaf Kreta beginnen al vanaf 16 euro maar kunnen oplopen tot 105 euro voor een plekje op het binnendek. Prijzen zijn vooral afhankelijk van de reistijd, beschikbaarheid en hoe vroeg je boekt. Je vindt de goedkoopste tickets door snel online te boeken en niet de dienstregeling af te wachten in de haven.

Vaak heb je ook de opties om te kiezen voor een cabine waarin je meer privacy hebt en heerlijk uitgerust aan komt. Ook is het mogelijk om de auto mee te nemen en dan beginnen prijzen vanaf 49 euro en lopen op tot 200 euro per persoon. Je kunt dus flink geld besparen door vooraf de juiste optie te kiezen!

 

Hoe lang duurt de overtocht van Kreta naar Santorini?

De overtocht van Kreta naar Santorini duurt ongeveer 1 uur en 50 minuten maar kan uitlopen tot 3 uur en 10 minuten. Het hangt sterk af van welke boot je neemt aangezien de ene veerboot sneller is dan de andere. Houd er verder rekening mee dat je ongeveer 1 uur voor vertrek aanwezig moet zijn in de haven.

Dat maakt in onze ogen een day trip naar Santorini een pittig dagje. Overweeg daarom om te overnachten op Santorini!

 

Wat is de afstand tussen Kreta naar Santorini?

De afstand tussen Heraklion en Santorini is ongeveer 150 kilometer. Dat is als de boot in één rechte lijn zou varen maar het kan altijd voorkomen dat de boot in een klein boogje vaart om bijvoorbeeld in rustiger water te blijven. 

 

Kreta naar Santorini veerboot tijden

Er vertrekken dagelijks veerboten tussen Kreta en Santorini (en andersom). In het hoogseizoen vertrekken er meer veerboten per dag dan in het laagseizoen. Je kunt de actuele vaartijden hier bekijken voor specifieke datums. 

 

De veerboot van Santorini terug naar Kreta

Hierboven hebben we informatie gegeven over de reis van Kreta naar Santorini. Je kunt ook (een dagtrip) boeken van Santorini naar Kreta en die reis principes zijn exact hetzelfde. 

 

Het vliegtuig van Kreta naar Santorini (en terug)

Kreta beschikt over twee grote luchthavens in Iraklion en in Chania. Dat is voor bezoekers uit Chania bijvoorbeeld een voordeel ten opzichte van de boot, aangezien je niet eerst naar Iraklion hoeft te reizen en bijvoorbeeld geen rekening hoeft te houden met het verkeer of treintijden. Er zijn geen directe vluchten beschikbaar om van Santorini naar Kreta te reizen (of andersom). De meeste vluchten van Santorini gaan eerst via Athene en dat duurt ongeveer 1 uur. Vervolgens heb je een tussenstop en een vliegreis van minimaal 1 uur naar Kreta. Houd er rekening mee dat je op tijd op de luchthaven moet zijn en dat er dus altijd sprake is van een tussenstop.

Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die veel gebruikt worden voor binnenlandse vluchten, namelijk:

 • Aegean Airlines (ook wel Olympic Air genoemd)
 • SKY Express

De afkorting voor de luchthaven van Athene is ATH.
De afkorting van de luchthaven van Santorini is JTR.
De afkorting van de luchthaven van Chania is CHQ.
De afkorting van de luchthaven van Heraklion is HER.

 

Vliegticketprijzen van Kreta naar Santorini

Voor een vlucht van Kreta naar Santorini betaal je in het laagseizoen ongeveer 55 euro en in het hoogseizoen ongeveer 120 euro. Goedkope vliegtickets vind je vooral door goed te vergelijken en vooraf een datum uit te kiezen. Zo vind je gemakkelijk de beste aanbiedingen via deze link. 

 

Hoe lang is het vliegen van Kreta naar Santorini?

De snelste vluchten vanuit Heraklion naar Santorini zijn ongeveer 2 uur en 45 minuten. Je vliegt dan binnen een uur van luchthaven Kreta naar Athene, hebt vervolgens daar een tussenstop van 50 minuten en vliegt dan in 55 minuten naar luchthaven Santorini. Vluchten tussen Kreta en Santorini kunnen ook langer duren omdat de overstaptijd dan langer is. Houd er rekening mee dat je ongeveer een uur nodig hebt om over te stappen. Je moet uiteraard ook 1 à 2 uur van tevoren op de luchthaven zijn volgens luchtvaartmaatschappijen zoals Aegean Airlines en SKY Express.

 

Vliegen of varen; wat is het beste van Kreta naar Santorini?

Van (lucht)haven tot (lucht)haven is de snelste én goedkoopste optie de veerboot. Je kunt er dan binnen 3 uur (inclusief aanvangstijd) zijn. Met het vliegtuig duurt dit minimaal 4 uur. Prijzen van de veerboten beginnen bij 16 euro en voor vliegen is dit 55 euro. Bovendien is bijvoorbeeld de bagage gratis tijdens de boottocht. 

Toch kan vliegen wél sneller zijn, afhankelijk van de plaats waar je verblijft in Kreta. Chania ligt bijvoorbeeld op 2 en een half uur rijden vanaf de haven van Kreta (Iraklion). Hieronder vind je kort een overzicht wat de beste optie is per stad.

 

Van Chania naar Santorini; de beste optie

Chania ligt in het westen van Kreta, op ongeveer 2 en een half uur rijden vanaf de hoofdstad van Kreta; Heraklion. Daarmee ligt het dus best ver vanuit de haven van Heraklion. Dat maakt (qua reistijd de ferry overtocht van Heraklion een minder aantrekkelijke optie. Gelukkig heeft Chania een eigen luchthaven. Hiermee ben je in 4 uurtjes in Santorini (met 1 uur aanvangstijd en 1 uur overstaptijd gerekend). Vliegtickets starten vanaf 55 euro in het laagseizoen en ongeveer 110 euro in het hoogseizoen. Dat maakt Santorini wellicht wat onaantrekkelijk voor een dagtour. Santorini is echter een schilderachtige plaats waar je eigenlijk meerdere dagen wilt verblijven. De mooie witte huisjes, prachtige kliffen en de Cycladische sfeer maken het Griekse eiland Santorini één van de mooiste eilanden op de wereld.

 

Van Rethymnon naar Santorini; de beste optie

Rethymnon ligt op ongeveer 80 kilometer van Heraklion Kreta. Om Santorini te bezoeken, is één van de meest gebruikte opties de veerboot. De reistijd is dan ongeveer 4 uur en dat is een uurtje korter dan met het vliegtuig (waarbij we rekenen op een tussenstop van 1 uur op Athene). De prijs van de reis begint bij 16 euro voor de overtocht Heraklion Santorini en je kunt overwegen om de trein te nemen vanuit Rethymnon naar Heraklion. Dat kost slechts een paar euro. Eenmaal in de haven van Santorini (Athinios) kun je bijvoorbeeld Santorini verkennen met een scooter. Bezoek bijvoorbeeld de mooie stranden in Kamari en Red Beach of kies voor meer diepgang door een excursie te boeken met een Griekse gids. 

 

Van Chersonissos naar Santorini; de beste optie

Chersonissos ligt niet ver van de hoofdstad van Heraklion (25 kilometer). Je kunt dus het beste kiezen om met de boot naar Santorini te gaan met de ferry maatschappijen. De reistijd is dan ongeveer 3 uurtjes en dat is nog redelijk te doen voor een dagtocht vanuit Kreta. Veerbootprijzen beginnen vanaf 16 euro en dat is veel voordeliger dan met het vliegtuig. Bezoek bijvoorbeeld de archeologische opgravingen op Akrotiri of bezoek snel en gemakkelijk vanuit de haven van Santorini de mooie plaatsen zoals Oia en Fira. Er valt genoeg op het eiland te zien dus overweeg zeker één of meerdere overnachtingen! Een bezoek aan Santorini zal je niet teleurstellen. 

 

Veelgestelde vragen over de reis van Kreta naar Santorini en terug

Griekenland is ontzettend mooi om te ontdekken en het is heel leuk om meerdere eilanden te bezoeken, zoals Mykonos, Paros, Zakynthos, Naxos en natuurlijk Santorini. Wij krijgen regelmatig vragen over reizen tussen de eilanden en hieronder vind je de meest gestelde. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

 

Hoe kan ik ferry tickets boeken voor een overtocht van Santorini (Thira) naar Kreta?

Gebruik deze link om de beste ferry aanbiedingen te bekijken. Je vindt hier alle prijzen, vertrektijden en reistijd per veerboot. Een tijdig boeking voorkomt dat er geen plekken meer zijn én is daarnaast goedkoper dan betalen in de haven. 

 

Is het mogelijk om je auto mee aan boord te nemen op ferries van Santorini (Thira) naar Kreta?

Blue Star Ferries en SeaJets laat auto’s aan boord naar Kreta en Santorini (en andersom). Je betaalt hier uiteraard wel een toeslag voor. De vanafprijs voor een auto is ongeveer 100 euro inclusief 2 passagiers. Boek altijd vooraf de tickets voor een auto aangezien de plekken beperkt zijn! Je hoeft overigens niet in de auto te blijven zitten want er is ook plek op het dek. Zo kun je genieten van het prachtige uitzicht! Zorg dat je minimaal 1 uur van tevoren aanwezig bent. Je moet zelf de auto van- en aan boord van de boot rijden.

 

Kan ik als passagier te voet aan boord van de ferry van Santorini (Thira) naar Kreta?

Je kunt als passagier te voet aan boord van de ferry, het is niet verplicht om met een auto te komen. Eenmaal aan boord van de boot, is er plaats op het dek en kun je genieten van het mooie uitzicht. Je kunt ook een cabine of loungeplekken reserveren tegen een toeslag. Een cabin reserveren kan erg handig zijn als de overtocht in de nacht plaatsvindt. Je kunt dan heerlijk gaan slapen, alhoewel de reizen tussen Santorini en Kreta daarvoor eigenlijk te kort zijn. 

 

Mogen huisdieren mee op de veerboot van Santorini (Thira) naar Kreta?

 Je kunt huisdieren meenemen op de boot. Deze zijn meestal gratis.  Je moet dit echter wel aangeven bij de reservering. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een blindengeleidehond mee te nemen.

 

Word ik zeeziek tijdens de overtocht?

De veerboten zijn geen kleine sloepjes maar eerder kleine cruiseschepen met ruimte voor meer dan 2000 passagiers. Hoe groter het schip, hoe stabieler het in de zee ligt. Je wordt dus niet snel zeeziek op een veerboot. Bovendien is de Egeïsche zee vrij rustig vaarwater en houdt de kapitein rekening met de wateren. 

 

Handige tips om te reizen van Santorini naar Kreta

Een aantal tips als je wil reizen van Kreta naar Santorini (of andersom) per veerboot:

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van een plekje aan boord.
 • Via Direct Ferries, ben je verzekerd van de beste prijzen en zie je gemakkelijk de vaartijd en vertrektijd.
 • Vergeet niet te boeken voor je kinderen, huisdieren en/of de auto
 • Houd rekening met de vaartijd van de boten. Sommige boten zijn sneller dan andere.
 • Kinderen t/m 4 jaar zijn vaak gratis maar moeten wel een ticket hebben
 • Zorg dat je in ieder geval 1 uur vóór vertrektijd aanwezig bent
 • Bagage is meestal gratis tot 50 kilo per persoon. Bagage moet je zelf in de daarvoor aangewezen plekken kunnen stallen.
 • Het is verboden om aan boord te roken
 • Veel boten bieden verschillende services zoals een bar, WiFi, winkeltje, kennel en een pinautomaat

 

We hebben ook wat tips als je reist per vliegtuig van Kreta naar Santorini (en andersom):

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je de beste reistijden hebt met de beste prijzen
 • Kom op tijd op de luchthaven (minimaal 1 uur)
 • Vergeet niet om bagage te boeken tijdens de reservering
 • Houdt rekening met een tussenstop van minimaal 1 uur (korter is niet aan te raden want je kunt jouw vlucht missen als je bagage hebt)
 • Houdt rekening met extra kosten voor vervoer van en naar de luchthavens. 

 

Conclusie voor de reis van Kreta naar Santorini en terug

Het reizen van Kreta naar Santorini biedt twee opties: per veerboot en per vliegtuig. De veerboot is over het algemeen de snelste en meest kostenefficiënte keuze, met reistijden van ongeveer 3 uur en ticketprijzen vanaf 16 euro. Er zijn twee gerenommeerde veerbootmaatschappijen, Blue Star Ferries en SeaJets, die comfortabele overtochten aanbieden met uitgebreide faciliteiten aan boord. Voor degenen die in Chania, Rethymnon of Chersonissos verblijven, kan de veerboot een handige optie zijn.

Aan de andere kant, als je vanuit Chania vertrekt, kan vliegen een snellere optie zijn, maar het vereist een tussenstop in Athene en duurt minimaal 4 uur. De prijzen voor vliegtickets variëren, beginnen bij ongeveer 55 euro in het laagseizoen.

Zowel de veerboot als het vliegtuig bieden hun eigen voordelen, afhankelijk van je locatie en voorkeuren. Santorini is echter zo schilderachtig en charmant dat een dagtocht misschien niet genoeg is; overwegen om een paar nachten te blijven om optimaal van dit prachtige eiland te genieten.