Alles over de haven van Santorini; Athinios

Alles over de haven van Santorini; Athinios

Athinios is de grootste haven van Santorini (Thira). Het is de plek waar de grote ferries aanmeren. Vanuit de haven van Athinios kun je de mooie stadjes Oia en Fira bezoeken. De haven ligt dicht bij Megalochori en vanuit hier kun je in principe vrij snel bij alle bezienswaardigheden van Santorini komen.

 

Faciliteiten in Athinios

Athinios is de grootste haven van het Griekse eiland Santorini. Vanuit deze plek is het eiland verbonden met veel Egeïsche eilanden en het vasteland van Griekenland. Hier vind je in principe alles wat je kan verwachten van een haven, zoals:

 • Autoverhuurbedrijven
 • Scooterverhuurbedrijven
 • Ticketverkopers
 • Souvenirwinkeltjes
 • Restaurantjes en cafeetjes
 • Minimarkets

 

Bereikbaarheid van Athinios

De haven is goed bereikbaar met de auto of scooter (en natuurlijk per boot). Dat is ook de reden dat je veel lokale verhuurbedrijven vindt in de haven. Er komt ook openbaar vervoer (bussen) naar de haven en die brengt je naar het centrale busstation in Fira. Dit kost ongeveer €2,30. Je kunt vanuit je hotel bijvoorbeeld ook gemakkelijk een taxi reserveren. Vanuit de haven kan dit uiteraard ook maar regelmatig zijn er shuttlebusjes die goedkoper zijn en je afzetten op centrale punten op het eiland. 

Wij adviseren overigens niet om gebruik te maken van de lokale verhuurbedrijven. Je wordt regelmatig opgezadeld met extra verzekeringen en als je de auto of scooter weer inlevert wordt je aangeslagen voor dat ene krasje. Wij hebben aparte artikelen geschreven over het huren van een auto of scooter en daarin vernoemen wij bedrijven waar wij goede ervaringen mee hebben. 

In Athinios vind je verschillende ticketverkopers. Het zijn vaak resellers (die een redelijk hoge commissie bovenop de ticketprijs vragen) of van de veerbootmaatschappij zelf. Het nadeel van het laatste is dat de dienstregeling vaak beperkt is (ze verkopen natuurlijk geen tickets van de concurrent). We adviseren dan ook om online alvast de tickets te bestellen. Je kunt prijzen en tijden van veerboten gemakkelijk zelf vergelijken via DirectFerries. Dat doen de meeste Grieken ook. 

 

Populaire bezienswaardigheden vanuit Athinios

Santorini is een klein eiland en vrijwel alles is dus goed bereikbaar. Een paar van de meest populaire bezienswaardigheden zijn:

 • De romantische zonsondergangen bij Fira en Oia
 • De witgekalkte huizen van Santorini zijn amfitheatrisch gebouwd met de pittoreske straatjes (in elk dorp)
 • Het prachtig uitzicht op de rand van de indrukwekkende vulkaan en de steile kliffen met donkere rotsen
 • De vorm van het eiland met de eindeloze kust (zoals het rode strand)
 • Proef de lokale keuken en geniet tegelijkertijd van het prachtig uitzicht op de vulkaan

Santorini is één van de mooiste eilanden van Griekenland en misschien wel ter wereld! Een bezoekje zal je zeker niet teleurstellen en is echt een aanrader.

 

Tips voor een bezoek aan Athinios

Er varen dagelijks cruiseschepen aan wal op Santorini door de vele veerverbindingen. Daardoor kan het erg druk en onoverzichtelijk zijn op de haven. We hebben wat tips om je aankomst of vertrek zo aangenaam mogelijk te maken:

 • ‘s ochtends heb je nog schaduw maar als je in de (na)middag naar de haven gaat, kan het erg warm zijn. Zorg zelf voor schaduw en neem wat water mee
 • Kom een uur voor vertrek naar de haven. 
 • Koop geen tickets in de haven. Meestal is dat duurder of is de beschikbaarheid beperkt. Via deze website vergelijk je gemakkelijk zelf tickets van alle vervoerders. 
 • Wij hebben niet altijd goede verhalen gehoord over de aanwezige autoverhuurbedrijven. Lees dit artikel voor meer informatie

 

Meestgestelde vragen over de havens van Santorini

Hieronder vind je een aantal van de meest gestelde vragen over de havens van Santorini:

 

Welke autoverhuurbedrijven zijn aan te raden in de haven van Santorini?

Wij hebben persoonlijk goede ervaring met Sunny Cars. Het is een internationaal autoverhuurbedrijf dat niet zo duur is als de andere grote verhuurders. Daarnaast zijn hun voorwaarden duidelijk en hebben wij ook nooit gedoe gehad. Een aanrader dus!

 

Welke havens heeft Santorini nog meer naast Athinios?

Naast Athinios, zijn er ook havens in Oia, Agia Eirini (op het eiland Thirasia), Paradisos, Pori, Vourvoulou, Exo Gialos, Monólithos, Perissa, Vlychada, Akrotiri (noord en zuid en nabij Caldera Beach) en Fira. Veel van deze haventjes zijn niet meer dan een betonnen kade. De havens van Oia, Vlychada en Fira zijn wel wat groter. 

 

Wat is de oude haven van Santorini

Vroeger kwamen de cruise schepen aan op de oude haven van Fira. Deze is nog steeds leuk om te bezoeken. Vanuit de oude haven van Fira gaat een kabelbaan naar het stadje en dat geeft een mooi uitzicht op de eindeloze rotspartijen van de Caldera. 

 

Conclusie

Athinios is de belangrijkste haven van Santorini en biedt een toegangspoort tot dit prachtige eiland. Hier kun je genieten van diverse faciliteiten, zoals auto- en scooterverhuur, ticketverkopers, souvenirwinkels, restaurants en cafés. De haven is goed bereikbaar met de auto, scooter of per boot, hoewel er geen openbaar vervoer direct naar de haven gaat. We raden aan om vooraf online ferry tickets te kopen om flexibiliteit en prijsvergelijkingen te garanderen.

Vanuit Athinios zijn populaire bezienswaardigheden in Santorini, zoals Fira en Oia, gemakkelijk te bereiken. Het eiland biedt prachtige zonsondergangen, pittoreske witgekalkte huizen, indrukwekkende vulkaanuitzichten en mooie kustlijnen, waardoor het een must-visit bestemming is.

Bij je bezoek aan Athinios, zorg voor schaduw en water op warme middagen, kom ruim op tijd voor vertrek naar de haven, vermijd het kopen van tickets ter plaatse, en wees voorzichtig met lokale autoverhuurbedrijven. Het eiland heeft verschillende havens naast Athinios, maar deze haven is de grootste en meest toegankelijke. De oude haven van Fira biedt ook een interessante bezienswaardigheid met een kabelbaan die naar de stad leidt. Santorini is een prachtig eiland dat je zeker niet teleurstelt.