In de zomer van 2023 werden veel Mediterrane landen getroffen door hevige bosbranden. En ook in 2024 wordt op veel vakantiebestemmingen extreme droogte gemeld. Bosbranden komen vaak voor als het lange tijd warm en droog is en komen daarom vaak voor tijdens de zomermaanden wanneer veel mensen op reis zijn. In dit artikel geven we alle informatie die je moet weten over eventuele bosbranden op Santorini en wat je op zo’n moment het beste kan doen én hoe je je hierop kunt voorbereiden.

 

Bosbranden op de Griekse eilanden

In 2023 zijn veel bosbranden geweest op onder andere de eilanden Rhodos en Corfu en in het verleden ook vaak op andere plekken in Griekenland, zoals de hoofdstad Athene en het Peloponnesos schiereiland.

En op 1 julie 2024 waarschuwde de Griekse premier Mitsotakis voor de vele bosbranden de komende zomer

Natuurbranden komen regelmatig voor in Griekenland bij hoge temperaturen en een lange periode van droogte. 

Bosbranden op Santorini

Op Santorini zijn in 2023 géén bosbranden voorgekomen. Daarmee is het eiland bespaard gebleven. Dit biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst aangezien bosbranden in Griekenland nou eenmaal vaak voorkomen. 

Update 16-07-2024: Er zijn geen bosbranden op Santorini.

 

Voorbereiden op bosbranden in Griekenland

Waar je dus ook naar toe gaat in Griekenland, het is goed om je voor te bereiden. De kans blijft klein dat jij ook geraakt wordt door een natuurbrand, maar je kunt er altijd rekening mee houden. Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen:

  • Zorg voor een goede reisverzekering (waarover later meer)

  • Check altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Informeer bij de reisaanbieder indien er branden in de buurt zijn gesignaleerd en vraag of de reis veilig door kan gaan

  • Maak eventueel een lijst met telefoonnummers van de ambassade, je verzekeraar, de reisaanbieder en je naasten zodat je belangrijke personen en organisaties snel kunt bereiken.

Hittegolf op Santorini

In de zomer kan het warm worden op Santorini. Meestal is het tussen de 25°C en 30°C maar er zijn uitschieters naar 35°C tot 40°C. We spreken dan zeker over een hittegolf. Blijf op de hoogte via onze weerpagina voor de laatste updates over het weer!

Evacuaties bij bosbranden

Als er branden voorkomen, proberen de lokale autoriteiten deze altijd met man en macht te bestrijden. Op de Griekse eilanden gebeurt dit vaak met blusvliegtuigen van de brandweer. Toch kan het voorkomen dat er moet worden geëvacueerd. Je kan dan op de hoogte blijven door het nieuws in de gaten te houden en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Informeer ook jouw reisorganisatie en meldt je bij je verzekeraar (als je een reisverzekering hebt).

Bosbranden en verzekeringen

Evacueren bij branden is niet prettig en komt gelukkig niet vaak voor. Als het voorkomt, kan erger leed voorkomen worden door jezelf te verzekeren met een reisverzekering.

Een reisverzekering bestaat vaak uit 2 delen. Met het eerste deel ben je verzekerd voor economische schade die je hebt geleden tijdens je vakantie. Je moet bijvoorbeeld jouw reisspullen achterlaten of moet elders een overnachting boeken of met repatriëring terug naar Nederland. De verzekeraar betaalt dan de kosten volgens de polisvoorwaarden.

Het tweede deel is de annuleringsverzekering en hiermee krijg je een vergoeding van de ongebruikte vakantiedagen omdat je de vakantie hebt moeten onderbreken (annuleren). Een annuleringsverzekering moet je meestal afsluiten vóórdat de de reis hebt geboekt of is meeverzekerd in een doorlopende reisverzekering. 

Conclusie bosbranden in Santorini

In 2023 zijn er geen branden geweest op Santorini en tot nu toe (julie 2024) lijkt Santorini bespaard gebleven. Dat kan in de toekomst wel voorkomen als we steeds vaker extreem hoge temperaturen gaan zien. Ga dus altijd voorbereid op reis en gebruik onze tips. Check bijvoorbeeld altijd het weer in Santorini en raadpleeg het reisadvies van het Ministerie van BuZa.