Het eiland Santorini is één van de bekendste Griekse eilanden. Sterker nog; het is het meest gefotografeerde eiland van Griekenland! Veel mensen vragen zich af hoeveel dagen ze op Santorini moeten verblijven om het meeste rendement uit hun reis te halen. In dit artikel bespreken we die vraag.

De leukste bezienswaardigheden

Santorini is bij uitstek geschikt om te eilandhoppen. Veel dagjesmensen bezoeken het eiland vanuit een ander eiland (zoals Kreta). Hieronder vind je een lijstje met de meest bezochte bezienswaardigheden, waar je uit kan kiezen:

Daarnaast heeft elk stadje zijn charme met de leuke steegjes en de witte huisjes met blauwe koepels. Je vindt in elk dorp leuke tavernes waar je kunt eten en lokale wijnen kan drinken. Je kunt een auto huren of bijvoorbeeld een scooter om het eiland te verkennen en het uitzicht op de caldera is ten oosten van het eiland eigenlijk overal adembenemend.

Vuurtoren Santorini nabij Akrotiri
Vuurtoren Santorini nabij Akrotiri

Hoeveel dagen Santorini heb je nodig?

Als tijd geen beperking is, dan raden wij een verblijf aan voor 5 tot 7 dagen. Je kunt dan de meeste (leuke) dingen wel zien en hebt dan ook nog wat tijd om te ontspannen aan het strand of op het terrasje.

Je kunt naar Santorini voor een dagtrip maar je hoeft je ook niet te vervelen als je twee weken dit Cycladische eiland bezoekt. Wat je keuze ook is, het is voor een groot deel afhankelijk wat je precies wil doen en of je elke dag wat wil doen. Er zijn genoeg mensen die vliegen naar Santorini en alleen maar op de stranden op Santorini liggen. 

Hieronder vind je 4 scenario’s die veel mensen gebruiken om het eiland te ontdekken. Je kunt vervolgens voor jezelf bepalen wat het beste bij je past. Zo kom je gemakkelijk te weten hoeveel dagen Santorini jij nodig hebt!

Een dagtrip

Als je met de boot naar Santorini komt, kom je waarschijnlijk maar één dag (of verblijf je maar 1 nacht). In zo’n korte tijd kun je alleen maar de highlights meepakken en is er weinig tijd voor ontspanning. Slenter lekker door de smalle straatjes van Fira en proef de sfeer (en het eten!). Vanuit hier heb je 3 leuke opties om te ondernemen:

  • Neem de kabelbaan naar de oude haven voor een bijzonder uitzicht
  • Wandel langs de vulkanische kliffen naar Oia voor de rust en bezoek aan leuke kerkjes
  • Bezoek het archeologisch museum in Fira

Vanuit Fira kun je gemakkelijk naar Oia. Dit kan gemakkelijk met deze wandeltocht van 3 uur of met het openbaar vervoer van Santorini (combinatie is ook gemakkelijk). 

Vanuit Oia kun je naar het Kasteel en daar kun je de dag afsluiten met de beroemde zonsondergang in Oia. Geniet van verse vis en het uitzicht op zee!

Wandelroute tussen Oia en Fira
Wandelroute tussen Oia en Fira

Een stedentrip (3 nachten)

Als je 4 dagen hebt om Santorini te bezoeken, kun je al wat meer ondernemen. Je hebt dan de mogelijkheid om wat meer te zien en kunt bijvoorbeeld gemakkelijker de drukte vermijden (in het hoogseizoen). Zo zou jouw stedentrip er uit kunnen zien:

  • Dag 1: Bezoek Oia in de ochtend én Fira in de namiddag. Met deze volgorde ontkom je aan de drukte van de meeste dagjesmensen.
  • Dag 2: Via Fira ga je naar het zuiden van Santorini. Bezoek hier eens de archeologische vindplaats van Akrotiri. Vervolgens loop je gemakkelijk door (of met het bootje) naar Red Beach. Sluit de dag af met de mooie zonsondergang bij de Vuurtoren
  • Dag 3: Tijd om te relaxen. Bezoek één van de leuke zandstranden. Toch nog op avontuur? Bezoek Oud-Thira (nabij Kamari) of huur een scooter en rij langs de minder bekende dorpjes zoals Pyrgos of Imerovigli. 

 We hebben een apart artikel over een citytrip naar Santorini voor meer informatie.

Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira
Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira

Eén week vakantie

Met een week vakantie heb je al genoeg tijd om af en toe een dagje strand of zwembad mee te pakken. Je kunt de eerder genoemde activiteiten ook breder uitsmeren over de vakantiedagen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om één of enkele dagen een luxe hotel te boeken. Veel plaatjes van Santorini laten het uitzicht over de Caldera zien vanuit een privé zwembad op het balkon. Deze hotels bieden dat. Een attractie op zich!

Twee weken vakantie

Binnen een week kun je alles bezoeken op Santorini dat jouw hartje begeert. Je kunt extra dagen relaxen óf je kunt eens een uitstapje maken naar één van de andere eilanden van de Cycladen. Bezoek bijvoorbeeld:

Je kunt gemakkelijk eilandhoppen in Griekenland. Een vakantie op Santorini hoeft zeker niet het einde te betekenen. 

De veerboot van Kreta naar Santorini SeaJets Elite Jet
De veerboot van Kreta naar Santorini SeaJets Elite Jet

Conclusie

De duur van je verblijf op Santorini hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en reisdoelen. Voor een dagtrip zijn de hoogtepunten in Fira en Oia toegankelijk, terwijl een stedentrip van 3 nachten je meer gelegenheid biedt om het eiland te verkennen, de drukte te vermijden en enkele bezienswaardigheden zoals Akrotiri en Red Beach te bezoeken. Met een week vakantie kun je de activiteiten verspreiden, tijd hebben om te ontspannen, en misschien zelfs genieten van luxe hotels met een prachtig uitzicht op de Caldera. Voor een diepgaande ervaring en de mogelijkheid om andere eilanden te verkennen, is een verblijf van twee weken ideaal. 

Santorini biedt talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke reis, of je nu van de zonsondergang, de stranden, archeologie, wijnproeverijen of gewoon ontspanning houdt. Kies de optie die het beste bij jouw interesses en beschikbare tijd past.

Geef een reactie