Het Griekse eiland Santorini staat bekend om zijn mooie dorpjes, met romantische steegjes en natuurlijk het prachtige uitzicht. Dit uitzicht komt omdat het op de heuvelrug van een oude vulkaan ligt. Eén van de bezienswaardigheden die hiermee te maken heeft, is de mogelijkheid om op een ezel te rijden vanuit de oude haven van Santorini naar de hoofdstad Fira.

Wij raden deze attractie ten strengste af omdat het dierenleed veroorzaakt. Wij willen je graag informeren en er zijn een aantal interessante en leuk(ere) alternatieven.

 

Op een ezel rijden in Santorini

Santorini kent twee havens; de nieuwe genaamd Athinios en de oude haven bij Fira. De oude haven bij Fira wordt nog steeds veel gebruikt voor met name kleinere boten (de cruiseschepen komen aan bij Athinios). Vanuit de haven is het ongeveer 220 meter omhoog, naar het pittoreske Fira. De weg is ongeveer 1,2 kilometer lang. Voor sommige wandelaars een leuke tocht maar voor veel toeristen iets minder prettig. 

Ezels zijn al eeuwen een belangrijk onderdeel van de Griekse maatschappij. Ze worden gebruikt als lastdier (om spullen te vervoeren), als trekdier (om een ploeg of huifkar te trekken) en vaak ook als rijdier. Wat is er nu leuker dan een smal paadje omhoog op een ezel?! Traditioneler krijg je het niet maar dat heeft een keerzijde…

 

Een verbod voor zwaarlijvige toeristen

Ezels op Santorini moeten in het hoogseizoen meer dan 10 uur per dag werken. Elke dag moeten ze vaak zware toeristen de trappen opdragen, meestal in de brandende zon, zonder drinkwater en zonder pauzes. Het welzijn van de ezels komt daardoor flink onder druk te staan. Bovendien worden ze regelmatig geslagen en krijgen ze bijvoorbeeld ontstekingen van de versleten zadels. Na een levenlang werken, worden ze naar the donkey sanctuary gebracht waar ze meestal nog maar een paar maanden verslijten na een leven vol dierenmishandeling, ernstige rugproblemen en aangevreten ontstekingen.

Wist je dat een ezel ongeveer een vijfde van zijn eigen gewicht kan dragen? Een gezonde ezel (met een schofthoogte van 110 cm en een borstomvang van 120 cm) weegt ongeveer 180 kg. Dat betekent een last van ongeveer 36 kg. En de meeste ezels op Santorini zijn niet gezond…

Daarom zijn dierenrechtenorganisaties in 2015 een petitie gestart. In 2018 heeft het Griekse Ministerie van Landbouw nieuwe wetten geïmplementeerd om dierenwelzijn te bevorderen. Eén van die wetten is dat zware toeristen niet meer op ezels (als de persoon meer dan 100 kilo weegt). Bovendien moeten de eigenaren van de dieren de ezels beter verzorgen en regelmatig drinkwater krijgen.

Ondanks dat de leefomstandigheden voor ezels op het Griekse eiland zijn verbeterd, raden wij niet aan om op de rug van ezels te gaan zitten. Simpelweg omdat toeristen meer dan 36 kilo wegen en dierenorganisaties het nog steeds afraden. 

Beste alternatieven voor rijden op een ezel in Santorini

Er zijn genoeg leuke alternatieven voor het rijden op een ezel.

Ben je toevallig op dezelfde plek (in de oude haven van Fira), dan kun je ook met de kabelbaan naar Fira. Je geniet dan van een prachtig uitzicht! Als je vanaf beneden start, zie je langzaam de Caldera opkomen. Een enkeltje kost 6 euro en kinderen maar 3 euro! Je vindt de kabelbaan aan de noordzijde van de oude haven en openingstijden zijn van 07:00 tot 22:00. Elke 20 minuten kun je instappen. 

Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om met een paard te rijden in Santorini. Je rijdt dan bijvoorbeeld langs de prachtige landschappen en de mooiste stranden! Wij weten uit ervaring dat de paarden goed behandeld worden. 

Conclusie

Het verbod op het berijden van ezels voor zware toeristen op Santorini is een positieve stap voor dierenwelzijn. Het feit dat ezels lange uren moeten werken onder vaak zware omstandigheden, heeft geleid tot ernstige zorgen over hun welzijn. Hoewel de Griekse autoriteiten maatregelen hebben genomen om de situatie te verbeteren, blijft het afraden van het berijden van ezels een belangrijk standpunt, vooral omdat de meeste toeristen meer dan 36 kilo wegen.

Er zijn echter aantrekkelijke alternatieven beschikbaar, zoals het nemen van de kabelbaan naar Fira of het genieten van paardrijden in Santorini, waarbij de paarden goed worden behandeld. Deze alternatieven bieden toeristen een geweldige ervaring zonder bij te dragen aan dierenleed.

Wil je naast het voorkomen van dierenleed, bijdragen aan beter dierenwelzijn voor ezels? Via deze link kun je doneren.