Van Rhodos naar Santorini (en terug)

Het mooie aan Griekenland, is dat je gemakkelijk kunt reizen tussen alle Griekse eilanden. En als je toevallig in Rhodos bent, is een uitstapje naar Santorini écht iets wat je moet doen. Natuurlijk zijn wij vooral fan van Santorini maar een dagje ontsnappen aan het mooiste eiland van de Cycladen, is voor deze uitzondering toegestaan. In dit artikel leggen we uit hoe je gemakkelijk van Rhodos naar Santorini kan én andersom. We leggen uit wat de beste opties zijn én geven je tips, zodat de transfer gemakkelijk én voordelig is.

 

Hoe kun je van Rhodos naar Santorini reizen (en terug)?

Rhodos en Santorini zijn eilanden. Er zijn dus twee mogelijkheden om van en naar deze twee eilanden te reizen. Je kunt met het vliegtuig of met de veerboot gaan. 

Gezien de vaartijd (waarover later meer), heeft vliegen voor veel mensen al snel de voorkeur. Er zijn echter géén directe vluchten beschikbaar tussen Rhodos en Santorini. Dat betekent dat je een tussenstop moet maken en meestal is dat via Athene, de hoofdstad van Griekenland. Ook als je rekening houdt met een tussenstop, zijn vluchten tussen Rhodos en Santorini sneller dan met de veerboot. De veerboot is echter wel vaak goedkoper (waarover later meer).

 

Waar ligt Rhodos?

Rhodos ligt ten oosten van Santorini, op ongeveer 300 kilometer afstand hemelsbreed. Het ligt dicht tegen Turkije aan, nabij de bekende toeristische stad Marmaris. Bekende eilanden in de buurt van Rhodes zijn Kos en de nabijgelegen Tilos en Karpathos. Rhodos ligt echter dichter bij het Turkse vasteland, dan bij één van deze eilanden. De hoofdstad van het eiland Rhodos is Rhodos-Stad. 

De haven van Rhodos is vrij overzichtelijk en je stapt direct de oudheid in door de omliggende kasteelmuren. Het is één van de grotere en bekende eilanden in Griekenland en is daarmee een drukbezochte toeristische trekpleister. In de haven van Rhodos kun je tickets kopen voor de veerboot maar het is aan te raden om dat vooraf online te doen, zodat je zeker plaats hebt. 

Bekijk hier de voordeligste tickets!

De luchthaven van Rhodos ligt op ongeveer 16 kilometer van de oude binnenstad van Rhodos.

Rhodos Akropolis

De veerboot van Rhodos naar Santorini

De veerboot van Rhodes naar Santorini is één van de opties. Deze optie bespreken we hieronder en bespreken de populairste routes en geeft je gedetailleerde informatie over reizen per veerboot. 

 

Welke ferrymaatschappijen varen van Rhodos naar Santorini? 

Er vaart maar één Ferry van Rhodos naar Santorini en dat is Blue Star Ferries. Een zeer goede ferrymaatschappij die vele dienstregelingen heeft rondom de Griekse eilanden. Op de route via Chalki vaar je met de Blue Star Chios een grote en goed uitgeruste veerboot. De boot is 141 meter lang en er is ruimte voor ongeveer 1.750 passagiers en meer dan 400 voertuigen (handig in het hoogseizoen voor de huurauto’s). Aan boord vind je alle gemakken zoals diverse barretjes, WiFi en een winkeltje. En natuurlijk kun je lekker uitwaaien op het bovendek en genieten van het uitzicht en het kalme water!

Tip: Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een cabine te nemen, zo kun je overnachten op de boot en kom je in de ochtend aan op Santorini. Het is daarmee niet alleen goedkoper dan de goedkope vluchten, je bespaart ook nog eens een overnachting en komt fris en vroeg aan in Santorini (of andersom in Rhodos).

Blue Star Patmos Vaart tussen Kos en Rhodos
Blue Star Patmos Vaart tussen Kos en Rhodos

Hoeveel kost de overtocht van Rhodos naar Santorini?

Een kaartje voor een comfortabele stoel op het dek kost ongeveer €26,- maar kan verschillen op basis van tijden, beschikbaarheid en hoe vroeg je boekt. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de kaartjes vaak zijn. Tijden en prijzen kun je hier checken. 

Een cabine kost ongeveer €65,- per persoon. 

 

Hoe lang duurt de overtocht van Rhodos naar Santorini?

Je kunt indirect vanuit Santorini (Thira) naar Rhodos reizen. De snelste reizen gaan altijd via Chalki en duren ongeveer 12 tot 14 uur. 

Er zijn ook indirecte veerdiensten via Kos en Kalymnos maar dan ben je minimaal 21 uur onderweg en het is dan niet goedkoper om naar Santorini te reizen. 

 

Wat is de afstand tussen Rhodos naar Santorini?

De afstand tussen Santorini en Rhodos is ongeveer 300 kilometer. Dat is als de boot in één rechte lijn zou varen. Meestal houdt de boot meerdere bestemmingen aan.

 

Rhodos naar Santorini veerboot tijden

Vanuit de haven van Rhodos vertrekken elke dinsdag, donderdag en zondag tweemaal per dag boten naar Santorini. Meestal één in de ochtend en één in de middag. In het hoogseizoen vertrekken er meestal meer boten per dag en vaker omdat het één van de populairste routes is in Griekenland. 

Je kunt de tijden hier checken door je gewenste vertrekdatum in te voeren en vergelijk prijzen direct.

 

De veerboot van Santorini naar Rhodos

Je kunt uiteraard ook vanuit het Griekse eiland Santorini naar Rhodos reizen. Veel principes zijn hetzelfde als hierboven vermeld. 

 

Welke ferrymaatschappijen varen van Santorini naar Rhodos?

Ook op deze route is Blue Star Ferries de enige rederij die vaart op deze route. 

 

Hoeveel kost de overtocht van Santorini naar Rhodos?

Ticketprijzen zijn hetzelfde. Dat betekent dat een enkeltje begint vanaf €26,-. 

 

Hoe lang duurt de overtocht van Santorini naar Rhodos?

De boottocht van Santorini naar Rhodos duurt ongeveer 12 uur en stopt tussendoor in Chalki. Er is ook een route via Kos, maar dan duurt de overtocht ongeveer 21 uur. 

 

Santorini naar Rhodos veerboot tijden

In het laagseizoen vertrekt de boot ongeveer om 1 uur in de avond. Deze boot vertrekt elke dinsdag, donderdag en zondag. Het is daarom aan te raden om een cabine te boeken, zodat je lekker kan slapen tijdens de reis. 

In het hoogseizoen vertrekt de boot vaker en op meerdere dagen.

Je kunt zelf tijden en prijzen gemakkelijk vergelijken via onderstaande tool:

Blue Star Chios deck
Blue Star Chios deck

Het vliegtuig van Rhodos naar Santorini (en terug)

Er zijn geen directe vluchten beschikbaar om van Santorini naar Rhodos te reizen (of andersom). De meeste vluchten van Santorini gaan eerst via Athene en dat duurt ongeveer 45 minuten. Vervolgens heb je een tussenstop en een vliegreis van 1 uur naar Rhodos. Houd er rekening mee dat je op tijd op de luchthaven moet zijn en dat er dus altijd sprake is van een tussenstop (die op Athene meestal minimaal 5 uur duurt).

Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die veel gebruikt worden voor binnenlandse vluchten, namelijk:

 • Aegean Airlines
 • SKY Express (soms onder Hahn Air)

De afkorting voor de luchthaven van Athene is ATH.
De afkorting van de luchthaven van Santorini is JTR.
De afkorting van de luchthaven van Rhodos is RHO.

Bekijk hier de goedkoopste vliegtickets en vergelijk gemakkelijk zelf vertrektijden.

 

Veelgestelde vragen over de reis van Rhodos naar Santorini en terug

Eilandhoppen is erg populair op de Griekse eilanden en dat onder andere te danken aan de goede vervoermiddelen. Wij krijgen regelmatig vragen en hieronder vind je de meest gestelde. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

 

Hoe kan ik ferry tickets boeken voor een overtocht van Santorini (Thira) naar Rhodos?

Gebruik onze link om de nieuwste ferry aanbiedingen te bekijken. Je vindt hier alle prijzen, vertrektijden en reistijd per veerboot. Boek de tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van jouw overtocht.

 

Is het mogelijk om je auto mee aan boord te nemen op ferries van Santorini (Thira) naar Rhodos?

Blue Star Ferries laat auto’s aan boord naar Rhodos en Santorini (en andersom). Je betaalt hier uiteraard wel een toeslag voor. De gemiddelde prijs voor een auto is ongeveer 150 euro inclusief 2 passagiers. Boek altijd vooraf de tickets voor een auto aangezien de plekken beperkt zijn! Je hoeft overigens niet in de auto te blijven zitten want er is ook plek op het dek. Zo kun je genieten van het prachtige uitzicht! Zorg dat je minimaal 1 uur van tevoren aanwezig bent. Je moet zelf de auto van- en aan boord van de boot rijden.

 

Kan ik als passagier te voet aan boord van de ferry van Santorini (Thira) naar Rhodos?

Je kunt als passagier te voet aan boord van de ferry. Het is niet verplicht om met een auto te komen. Eenmaal aan boord van de boot, is er plaats op het dek en kun je genieten van het mooie uitzicht. Je kunt ook een cabine of loungeplekken reserveren tegen een toeslag. Een cabin reserveren kan erg handig zijn als de overtocht in de nacht plaatsvindt. Je kunt dan heerlijk gaan slapen. 

 

Mogen huisdieren mee op de veerboot van Santorini (Thira) naar Rhodos?

 Je kunt huisdieren meenemen op de boot. Deze zijn meestal gratis.  Je moet dit echter wel aangeven bij de reservering. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een blindengeleidehond mee te nemen.

 

Word ik zeeziek tijdens de overtocht?

De veerboten zijn geen kleine sloepjes maar meestal kleine cruiseschepen met ruimte voor meer dan 2000 passagiers. Hoe groter het schip, hoe stabieler het in de zee ligt. Je wordt dus niet snel zeeziek op een veerboot. Bovendien is de Egeïsche zee vrij rustig vaarwater en houdt de kapitein rekening met de wateren. 

 

Handige tips om te reizen van Santorini naar Rhodos

Een aantal tips als je wil reizen van Santorini naar Rhodos (of andersom):

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van een plekje aan boord.
 • Via DirectFerries, ben je verzekerd van de beste prijzen en zie je gemakkelijk de vaartijd en vertrektijd.
 • Vergeet niet te boeken voor je kinderen, huisdieren en/of de auto
 • Houd rekening met de vaartijd van de boten. Sommige boten zijn sneller dan andere.
 • Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis maar moeten wel een ticket hebben
 • Zorg dat je in ieder geval 1 uur vóór vertrektijd aanwezig bent
 • Bagage is meestal gratis tot 50 kilo per persoon. Bagage moet je zelf in de daarvoor aangewezen plekken kunnen stallen.
 • Het is verboden om aan boord te roken
 • Veel boten bieden verschillende services zoals een bar, WiFi, winkeltje, kennel en een pinautomaat

 

Conclusie voor de reis van Rhodos naar Santorini en terug

Een reis tussen Rhodos en Santorini heeft zowel vlieg- als veerbootopties. Hoewel er geen directe vluchten zijn, zijn vliegtuigen meestal sneller, maar vereisen ze een tussenstop in Athene. De veerboot, geëxploiteerd door Blue Star Ferries, biedt een comfortabel alternatief met cabines voor overnachtingen en prachtige uitzichten. Veerbootticket prijzen variëren, dus vroeg boeken is verstandig.

De afstand tussen de eilanden bedraagt ongeveer 300 km, met een ferrytrip van 12 tot 14 uur via Chalki. Huisdieren zijn meestal welkom, maar moeten bij reservering worden gemeld (dus controleer dat zeker!). Veerboten zijn groot en stabiel, waardoor zeeziekte zeldzaam is.

Handige tips zijn onder andere vooraf boeken, tarieven vergelijken via Direct Ferries, reserveringen maken voor kinderen, huisdieren en voertuigen, op tijd aankomen, en rekening houden met bagagelimieten en rookverboden aan boord. Veel veerboten bieden extra voorzieningen zoals bars, WiFi en winkels voor een comfortabele reis.