Van Kos naar Santorini met de ferry of vliegtuig (en terug)

Griekenland biedt honderden prachtige eilanden. Veel eilanden liggen dicht bij elkaar en dat biedt de gelegenheid om heerlijk te eilandhoppen! Kies je voor een enkele reis of retourtje vanuit Kos of andersom vanuit Santorini? Dan ben je op de juiste plek. In dit artikel leggen we uit wat de beste manier is om budgetvriendelijk en comfortabel van A naar B te komen tussen deze twee Griekse eilanden.

 

Hoe kun je van Kos naar Santorini reizen (en terug)?

Kos ligt ten oosten van Santorini, dicht bij de Turkse kust bij Bodrum. Er zijn grofweg 2 manieren om van Kos naar Santorini te reizen (of andersom), namelijk via de veerboot en per vliegtuig. Vluchten van Kost hebben duidelijk de voorkeur gezien de lange reistijd met de veerboot. Toch zijn er ook voordelen aan de veerboot als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een (huur)auto. We geven hieronder gedetailleerde informatie zodat je zelf een goede afweging kan maken. 

 

Waar ligt Kos?

Kos ligt ten oosten van Santorini, dicht bij de Turkse rivièra nabij de stad Bodrum. Kos is onderdeel van de Dodekanesos eilanden waar onder andere ook Rhodos en Karpathos onderdeel van zijn. Het Griekse eiland kent meerdere leuke stadjes maar de bekendste stad is Kos-stad. Daar ligt ook de haven en de luchthaven ligt op ongeveer 25 kilometer van Kos-stad. 

Kos Griekenland

Waar ligt Santorini?

Santorini ligt ten westen van Kos en is één van de zuidelijkste eilanden van de Cycladen. Het ligt in feite midden in de Egeïsche zee. De hoofdstad van het eiland is Fira, dat ook wel Thira wordt genoemd. Thira is overigens ook een veelgebruikte naam voor het totale eiland. Daar ligt ook de haven (op 9 kilometer afstand). De luchthaven ligt aan de andere kant van het eiland (zo’n 5 kilometer rijden). Zoals je hoort is het een knus eiland met als één van de hoogtepunten de krater in het midden van het eiland. Het is één van de meest iconische en charmante eilanden op de wereld! 

 

De veerboot van Kos naar Santorini (en terug)

De haven van Kos ligt in Kos-stad. Waar je dus ook verblijft op het eiland, je moet eerst naar Kos-Stad als je de veerboot wil nemen van Kos Santorini. Helaas zijn er geen directe vaarroutes tussen deze twee bestemmingen. De veerdienst verbindt Dodekanesos met elkaar. Je kunt dus wel gemakkelijk naar bijvoorbeeld Rhodos (soms via Simi) en vanuit Rhodos naar Santorini. Dat is echter een flinke onderneming en reken op een lange reisdag! Wellicht is vliegen een betere optie.

 

Wat zijn de voordelen van de veerboot van Kos naar Santorini?

Ondanks de lange reistijd, zijn er toch wat voordelen voor de veerboot optie:

 • Je kunt gemakkelijk een (huur)auto meenemen
 • Bagage is altijd inclusief de prijs
 • Het is vaak goedkoper om een veerboot te nemen
 • Je kunt genieten van een prachtig uitzicht en de rust van de Egeïsche Zee

 Hieronder gaan we in op de route via Rhodos.
Wil je toch de optie voor het vliegtuig verkennen? Scrol dan naar dit gedeelte.

 

Welke ferrymaatschappijen varen van Kos naar Santorini? 

Er varen twee vervoersmaatschappijen van Kos naar Rhodos, namelijk:

 • Blue Star Ferries
 • Dodekanisos Seaways

Beide ferrymaatschappijen zijn erg bekend en hebben een goede reputatie. Dodekanisos Seaways is een lokale veermaatschappij die alleen routes vaart in de Dodekanesos eilanden.

Er varen meerdere boten op de ferry van Kos naar Santorini zoals:

 • Blue Star 2 (Blue Star Ferries): 3 uur reistijd
 • Blue Star Patmos (Blue Star Ferries): 4 uur en 55 minuten reistijd
 • Panagia Skiadeni (Dodekanisos Seaways): 4 uur en 40 minuten reistijd
 • Dodekanisos Express (Dodekanisos Seaways): 2 uur en 30 minuten reistijd

De boten van Blue Star Ferries zijn over het algemeen wat groter waarop soms wel 2.000 reizigers kunnen. Andere boten zijn weer wat kleiner (minimale capaciteit ongeveer 350 personen) maar die varen vaak ook met een hogere snelheid (waardoor de reis minder lang duurt). 

Op de route van Rhodos naar Santorini varen de volgende maatschappijen:

 • Blue Star Ferries
 • SeaJets

Meer informatie lees je op onze pagina over Rhodos naar Santorini

Blue Star Patmos Vaart tussen Kos en Rhodos
Blue Star Patmos Vaart tussen Kos en Rhodos

Hoeveel kost de overtocht van Kos naar Santorini?

Ticketprijzen vanaf Kos beginnen al vanaf 35 euro maar kunnen oplopen afhankelijk van de reistijd, beschikbaarheid en hoe vroeg je boekt. Dus boek direct zodra je alle informatie hebt en wacht niet af tot in de haven, want dan kan de gewenste vertrekdatum al niet meer beschikbaar zijn. 

Vaak heb je de optie om te kiezen voor een cabine. Dat biedt meer privacy en geeft je de gelegenheid om te liggen en te slapen. Dat kan erg handig zijn als je een overtocht boekt in de nacht. Zo kom je uitgerust aan op je nieuwe bestemming! 

 

Hoe lang duurt de overtocht van Kos naar Santorini?

De overtocht van Kos naar Santorini duurt ongeveer 15 uurtjes als je via Rhodos reist. De overtocht van Kos naar Rhodos duurt minimaal 2 uur en 30 minuten. Vervolgens duurt de overtocht van Rhodos naar Santorini minimaal 12 uur omdat je nog via Chalki reist. Je moet overigens ook een uur voor vertrek aanwezig zijn op de haven.

Dat maakt in onze ogen een dagtrip naar Santorini niet echt mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Santorini!

 

Wat is de afstand tussen Kos naar Santorini?

De afstand tussen Kos en Santorini is ongeveer 440 kilometer. Je reist eerst van Kos naar Rhodos en dat is ongeveer 140 kilometer. Vervolgens reis je van Rhodos naar Santorini en dat is ongeveer 300 kilometer. Houd er rekening mee dat boten niet altijd in een rechte lijn varen en de reisafstand in werkelijkheid iets langer zal zijn. 

 

Kos naar Santorini veerboot tijden

Er vertrekken dagelijks veerboten tussen Kos en Santorini (en andersom). In het hoogseizoen vertrekken er meer veerboten per dag dan in het laagseizoen. Je kunt de actuele vaartijden hier bekijken voor specifieke datums. 

 

De veerboot van Santorini terug naar Kos

Hierboven hebben we informatie gegeven over de reis van Kos naar Santorini. Je kunt ook (een dagtrip) boeken van Santorini naar Kos en die reisprincipes zijn exact hetzelfde. Je moet dus ook via Rhodos reizen. 

Het vliegtuig van Kos naar Santorini (en terug)

Zowel Kos als Santorini hebben luchthavens in de buurt. Er zijn geen directe vluchten beschikbaar om van Santorini naar Kos te reizen (of andersom). De meeste vluchten van Kos gaan eerst via Athene en dat duurt ongeveer 1 uur. Vervolgens heb je een tussenstop en een vliegreis van minimaal 45 minuten naar Santorini. Houd er rekening mee dat je op tijd op de luchthaven moet zijn en dat er dus altijd sprake is van een tussenstop. Deze duurt meestal een uur maar kan uitlopen tot 5 uur of langer. 

Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die veel gebruikt worden voor binnenlandse vluchten, namelijk:

 • Aegean Airlines (soms uitgevoerd door Olympic Air)
 • SKY Express

De afkorting voor de luchthaven van Athene is ATH.
De afkorting van de luchthaven van Santorini is JTR.
De afkorting van de luchthaven van Kos is KGS.

 

Vliegticketprijzen van Kos naar Santorini

Goedkope vluchten van Kos naar Santorini starten vanaf ongeveer 100 euro in het laagseizoen. Prijzen kunnen natuurlijk oplopen als je bijvoorbeeld bagage hebt of voor de populairste tijden. Je vindt de goedkoopste dienstregelingen hier zodat je zelf tijden en prijzen kunt vergelijken. 

 

Hoe lang is het vliegen van Kos naar Santorini?

De snelste vlucht met de kortste tussenstop is ongeveer 2 uur en 55 minuten. Je hebt dan een tussenstop van 55 minuten in Athene. We raden altijd aan om vooraf de vlucht van Kos naar Santorini te boeken zodat je altijd de beste vluchtprijzen hebt. Je vindt hier alle actuele informatie

 

Vliegen of varen; wat is het beste van Kos naar Santorini?

Je kunt zowel vliegen als varen van Kos naar Santorini (en andersom) maar de snelste optie is toch echt het vliegtuig omdat de veerboot eerst richting Rhodos moet. Vluchten tussen Kos en Santorini zijn echter wel een stuk duurder, dus vergelijk en maak je eigen afweging.

Vliegtickets kun je hier vergelijken.
Veerboottickets kun je hier vergelijken.

  

Veelgestelde vragen over de reis van Kos naar Santorini en terug

Wij krijgen regelmatig vragen over reizen tussen het eiland Santorini en Kos en hieronder vind je de meest gestelde vragen. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

 

Hoe kan ik ferry tickets boeken voor een overtocht van Santorini (Thira) naar Kos?

Gebruik onze link om de beste ferry aanbiedingen en promoties te bekijken. Je vindt hier alle prijzen, vertrektijden en reistijd per veerboot van verschillende veerbootdiensten. Een tijdig boeking voorkomt dat er geen plekken meer zijn én is daarnaast goedkoper dan betalen in de haven. 

 

Is het mogelijk om je auto mee aan boord te nemen op ferries van Santorini (Thira) naar Kos?

Blue Star Ferries laat auto’s aan boord naar Kos en Santorini (en andersom). Dodekanisos Seaways helaas niet altijd. Je betaalt hier uiteraard wel een toeslag voor. De vanafprijs voor een auto is ongeveer 260 euro inclusief 2 passagiers. Boek altijd vooraf de tickets voor een auto aangezien de plekken beperkt zijn! Je hoeft overigens niet in de auto te blijven zitten want er is ook plek op het dek. Zo kun je genieten van het uitzicht en lekker uitwaaien! Zorg dat je minimaal 1 uur van tevoren aanwezig bent en je moet zelf de auto van- en aan boord van de boot rijden.

 

Kan ik als passagier te voet aan boord van de ferry van Santorini (Thira) naar Kos?

Je kunt als passagier ook te voet aan boord van de ferry. Eenmaal aan boord van de boot, zijn er stoelen gereserveerd op het dek en kun je genieten van het rustgevende uitzicht. Je kunt ook een cabine of loungeplekken reserveren tegen een toeslag. Een cabin reserveren kan erg handig zijn als de overtocht in de nacht plaatsvindt. Je kunt dan heerlijk gaan slapen, wat vooral handig is voor de overtocht van Rhodos naar Santorini.

 

Mogen huisdieren mee op de veerboot van Santorini (Thira) naar Kos?

Je kunt ook huisdieren meenemen op de boot. Deze zijn meestal gratis.  Je moet dit echter wel aangeven bij de reservering. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een blindengeleidehond mee te nemen.

 

Word ik zeeziek tijdens de overtocht?

De veerboten zijn geen kleine sloepjes maar eerder kleine cruiseschepen met soms ruimte voor meer dan 2000 passagiers. Hoe groter het schip, hoe stabieler het in de zee ligt. Je wordt dus niet snel zeeziek op een veerboot. Bovendien is de Egeïsche zee vrij rustig vaarwater en houdt de kapitein rekening met de stroming. 

 

Handige tips om te reizen van Santorini naar Kos

Een aantal tips als je wil reizen van Kos naar Santorini (of andersom) per veerboot:

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van een plekje aan boord.
 • Via DirectFerries, ben je verzekerd van de beste prijzen en zie je gemakkelijk de vaartijd en vertrektijd.
 • Vergeet niet te boeken voor je kinderen, huisdieren en/of de auto
 • Houd rekening met de vaartijd van de boten. Sommige boten zijn sneller dan andere.
 • Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis maar moeten wel een ticket hebben
 • Zorg dat je in ieder geval 1 uur vóór vertrektijd aanwezig bent
 • Bagage is meestal gratis tot 50 kilo per persoon. Bagage moet je zelf in de daarvoor aangewezen plekken kunnen stallen.
 • Het is verboden om aan boord te roken
 • Veel boten bieden verschillende services zoals een bar, WiFi, winkeltje, kennel en een pinautomaat

We hebben ook wat tips als je reist per vliegtuig van Kos naar Santorini (en andersom):

 • Kom op tijd op de luchthaven (minimaal 1 uur)
 • Vergeet niet om bagage te boeken tijdens de reservering
 • Houdt rekening met een tussenstop van minimaal 1 uur (korter is niet aan te raden want je kunt jouw vlucht missen als je bagage hebt)
 • Houdt rekening met extra kosten voor vervoer van en naar de luchthavens. 

 

Conclusie voor de reis van Kos naar Santorini en terug

Om van Kos naar Santorini te reizen (of andersom), zijn er twee opties: de veerboot en het vliegtuig. Hoewel de veerboot voordelen biedt zoals het meenemen van een (huur)auto en een schilderachtig uitzicht, is de vliegoptie sneller maar duurder. Uiteindelijk hangt de keuze af van je voorkeuren en budget, maar beide opties bieden de mogelijkheid om deze prachtige Griekse eilanden te verkennen.