Van Mykonos naar Santorini (Thira) met de ferry of vliegtuig (en terug)

Ben je in Santorini en wil je een dagje (of paar dagen) naar Mykonos? Of ben je juist in Mykonos en wil je een paar dagen op avontuur in Santorini? Vanuit deze eilanden heb je een paar mogelijkheden en in dit artikel vind je alle opties en alle tips om voordelig en ontspannen op pad te gaan.

 

Hoe kun je van Mykonos naar Santorini reizen (en terug)?

Santorini en Mykonos liggen niet ver uit elkaar en zijn allebei onderdeel van de Cycladen eilanden. Het zijn allebei eilanden en er zijn grofweg twee op opties om tussen deze eilanden te reizen:

 • De veerboot
 • Het vliegtuig

Vanaf Mykonos gaan er directe veerboten naar Santorini en ook vanaf Santorini gaan er directe veerboten naar Mykonos. Er zijn echter geen directe vluchten dus je moet altijd overstappen (meestal via Athene). Toch zijn er ook wat voordelen met het vliegtuig. We bespreken hieronder beide opties. 

 

Waar ligt Mykonos?

Mykonos (ook wel eens klein Venetië genoemd) is onderdeel van de Cycladen eilanden net als het eiland Santorini. De cycladen liggen ten oosten van het Griekse vasteland. Het is een relatief klein eiland en ligt redelijk noordelijk. Het ligt redelijk midden in de Cycladen en is daarom per veerboot goed bereikbaar en veel boten varen op deze route. De hoofdstad van het eiland Mykonos is Mykonos-stad en de oude Mykonos haven is waar alle ferries vertrekken en ligt op ongeveer 4 kilometer afstand. De luchthaven ligt op ongeveer 3 kilometer. Beide opties zijn dus goed bereikbaar (ook vanaf andere plaatsen op het eiland). 

Mykonos

Waar ligt Santorini?

Santorini ligt in het zuiden van de Cycladen eilanden. De hoofdstad van het eiland is Fira (ook wel Thira genoemd). De haven van Santorini ligt op enkele kilometers afstand van Fira, net als de luchthaven overigens. In de haven is waar alle veerboten aankomen en de nieuwe boten ook weer vertrekken. 

De ferry van Mykonos naar Santorini

Voor de ferry Mykonos Santorini heb je verschillende boten die meerdere malen per dag reizen. Hieronder bespreken we alle opties inclusief de prijzen. Ook de prijzen voor auto veerboten tussen de eilanden. Alle genoemde prijzen en vaartijen gelden ook voor de reis vanuit Santorini naar Mykonos.

 

Welke ferry maatschappijen varen van Mykonos naar Santorini?

Op de route van Mykonos naar Santorini (en andersom kun je gebruik maken van de veerbootmaatschappij Sea Jets. Eerst voer Golden Star Ferries ook nog op deze route maar dat is niet meer zo. Sea Jets is een bekende veerbootdienst met een goede reputatie. OP deze route hebben ze meerdere veerboten in dienst, namelijk:

 • Champion Jet 2 (2 uur en 25 minuten)
 • Super Jet 2 (3 uur)
 • Power Jet (2 uur en 50 minuten)

Er vertrekken meestal meerdere boten per dag vanaf Mykonos en Santorini. Het zijn géén kleine boten. Sommige boten hebben wel een capaciteit voor meer dan 1.500 personen en zijn voorzien van allerlei gemakken zoals winkeltjes, barretjes en WiFi.

Via deze link kun je direct boeken en zien welk schip op jouw vertrekdatum vaart. 

Of gebruik direct de onderstaande tool:

De veerboot van Kreta naar Santorini SeaJets Power Jet
De Power Jet vaart op de route van Mykonos naar Santorini

Hoeveel kost de overtocht van Mykonos naar Santorini?

Veerbootprijzen beginnen vanaf 90 euro per persoon voor een boottocht van Santorini naar Mykonos. Hierbij wordt er niet echt een verschil gemaakt in vaartijden of weekenden en doordeweekse dagen. Kinderen zijn vaak met 50% korting. Voor bijvoorbeeld een auto betaal je een toeslag van 25 euro per persoon (o.b.v. 2 personen). Huisdieren zijn meestal gratis. De gemiddelde prijs van een overtocht van Santorini naar Mykonos is exact hetzelfde. 

Vergelijk tijden en prijzen gemakkelijk via deze link, dan weet je ook zeker dat je tickets hebt en kun je zelf kijken voor een interessante aanbieding! 

 

Hoe lang duurt de overtocht van Mykonos naar Santorini?

Met de snelste boot duurt de overtocht van Santorini naar Mykonos ongeveer 2 uur en 25 minuten. Deze high speed ferries verzorgen diensten die gewoon vergelijkbaar zijn met de wat langzamere boten. Er zijn ook boten die het wat rustiger aandoen. Dan duurt de overtocht ongeveer 3 uur.

 

Wat is de afstand tussen Mykonos naar Santorini?

De afstand tussen Santorini (Thira) en Mykonos is ongeveer 130 kilometer. Je vaart dan heel mooi langs de eilanden Naxos en Ioç. Dat geeft je de mogelijkheid om te genieten van het mooie uitzicht als je langs deze mooie Griekse eilanden vaart! 

 

Mykonos-Santorini veerboot tijden

Vanuit de haven van Mykonos vertrekken dagelijks meerdere boten:

 • Maandag: 10:10 en 11:10
 • Dinsdag: 10:10 
 • Woensdag 10:10 en 11:20
 • Donderdag 10:10
 • Vrijdag: 10:10 en 11:20
 • Zaterdag: 10:10
 • Zondag: 10:10 en 11:20

Vanuit de haven van Santorini heb je de volgende vertrektijden:

 • Maandag: 12:35 en 13:35
 • Dinsdag: 12:35 en 14:55
 • Woensdag 12:35
 • Donderdag: 12:50 en 14:55
 • Vrijdag: 12:35
 • Zaterdag: 12:35 en 14:55
 • Zondag: 12:35

Let hierbij op dat tijden kunnen afwijken op bijvoorbeeld zon- en feestdagen! Ook kunnen sommige vertrektijden anders zijn. Bekijk daarom altijd op DirectFerries de tijden die jou het beste uitkomen! 

 

Het vliegtuig van Mykonos naar Santorini (en terug)

Er zijn geen directe vluchten beschikbaar om van Santorini naar Mykonos te reizen (of andersom). De meeste vluchten van Santorini gaan eerst via Athene en dat duurt ongeveer 1 uur. Als je rekening houdt met het feit dat je 1 à 2 uur van tevoren op de luchthaven moet zijn en over moet stappen, is het niet de moeite waard. Bovendien is de prijs van de ferry overtocht meestal veel lager.

Wil je toch met het vliegtuig? Omdat je bijvoorbeeld snel zeeziek wordt, dan heb je twee luchtvaartmaatschappijen die veel gebruikt worden voor binnenlandse vluchten, namelijk:

 • Aegean Airlines
 • SKY Express

De afkorting voor de luchthaven van Athene is ATH.
De afkorting van de luchthaven van Santorini is JTR.
De afkorting van de luchthaven van Mykonos is JMK.

Aegean Airlines Airbus A320neo

Prijzen vliegtickets

De prijs van een vliegticket varieert uiteraard maar kost meestal minimaal 115 euro. Bagage moet je dan nog apart bijboeken. 

 

Hoe lang is het vliegen van Mykonos naar Santorini

Een vliegreis van Mykonos naar Santorini duurt minimaal 2 uur en 45 minuten. Je hebt dan een overstap in Athene van 45 minuten en dat kan erg krap zijn, zeker als je bagage overgeplaatst moet worden naar het andere vliegtuig. Aangezien een boottocht ongeveer 2 uur en 25 minuten duurt (en bagage gratis is) is het volgens ons niet de moeite waard om het vliegtuig te pakken. 

 

Handige tips om te reizen tussen Mykonos en Santorini

Een aantal tips als je wil reizen van Mykonos naar Santorini (of andersom) per veerboot:

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van een plekje aan boord.
 • Via Direct Ferries, ben je verzekerd van de beste prijzen en zie je gemakkelijk de vaartijd en vertrektijd.
 • Vergeet niet te boeken voor je kinderen, huisdieren en/of de auto
 • Houd rekening met de vaartijd van de boten. Sommige boten zijn sneller dan andere.
 • Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis maar moeten wel een ticket hebben
 • Zorg dat je in ieder geval 1 uur vóór vertrektijd aanwezig bent
 • Bagage is meestal gratis tot 50 kilo per persoon. Bagage moet je zelf in de daarvoor aangewezen plekken kunnen stallen.
 • Het is verboden om aan boord te roken
 • Veel boten bieden verschillende services zoals een bar, WiFi, winkeltje, kennel en een pinautomaat

 

We hebben ook wat tips als je reist per vliegtuig van Mykonos naar Santorini (en andersom):

 • Kom op tijd op de luchthaven (minimaal 1 uur)
 • Vergeet niet om bagage te boeken tijdens de reservering
 • Houdt rekening met een tussenstop van minimaal 1 uur (korter is niet aan te raden want je kunt jouw vlucht missen als je bagage hebt)
 • Houdt rekening met extra kosten voor vervoer van en naar de luchthavens.

 

Veelgestelde vragen over de reis van Mykonos naar Santorini en terug

Vanuit Mykonos andere eilanden bezoeken is een fantastisch idee dat je zeker moet doen. Veerboten van Mykonos bieden daar een goede optie voor om bijvoorbeeld het Griekse eiland Santorini te bezoeken. We raden daarom zeker een bezoekje aan! Hieronder vind je de meestgestelde vragen over de overtochten. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

 

Hoe kan ik ferry tickets boeken voor een overtocht van Santorini (Thira) naar Mykonos?

Gebruik deze deal finder voor live prijzen om de nieuwste ferryaanbiedingen te bekijken. Het is de beste manier om een goedkope veerboot ticket te vinden en prijzen en tijden te vergelijken.  Boek de tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van jouw overtocht.

 

Is het mogelijk om je auto mee aan boord te nemen op ferries van Santorini (Thira) naar Mykonos?

De ferrymaatschappijen laten auto’s aan boord op de boot naar Mykonos en Santorini (en andersom). Je betaalt hier uiteraard wel een toeslag voor. De gemiddelde prijs voor een auto is ongeveer 150 euro inclusief 2 passagiers. Alleen de Super Jet 2 kan geen auto’s toelaten. 

Boek altijd vooraf de tickets voor een auto aangezien de plekken beperkt zijn! Je hoeft overigens niet in de auto te blijven zitten want er is ook plek op het dek. Zo kun je genieten van het prachtige uitzicht!

Zorg dat je minimaal 1 uur van tevoren aanwezig bent. Je moet zelf de auto van- en aan boord van de boot rijden. Met de auto reizen is ideaal om de eilanden te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld gemakkelijk alle stranden van het eiland!

 

Kan ik als passagier te voet aan boord van de ferry van Santorini (Thira) naar Mykonos?

Je kunt als passagier te voet aan boord van de ferry. Eenmaal aan boord van de schepen, is er plaats op het dek en kun je genieten van het mooie uitzicht. Je kunt ook stoelen en loungeplekken reserveren tegen een toeslag.

 

Mogen huisdieren mee op de veerboot van Santorini (Thira) naar Mykonos?

Je kunt huisdieren meenemen op de boot. Deze zijn meestal gratis. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een blindengeleidehond mee te nemen.

 

Word ik zeeziek tijdens de overtocht?

De schepen zijn geen kleine sloepjes maar meestal kleine cruiseschepen met ruimte voor meer dan 2000 passagiers. Hoe groter het schip, hoe stabieler het in de zee ligt. Je wordt dus niet snel zeeziek op zo’n groot schip. Bovendien is de Egeïsche zee vrij rustig vaarwater. 

Als je echt bang bent om zeeziek te worden, kun je altijd overwegen om het vliegtuig te nemen. 

 

Conclusie voor de reis van Mykonos naar Santorini en terug

Reizen tussen Mykonos en Santorini is eenvoudig en biedt twee hoofdopties: de veerboot en het vliegtuig. De veerboot is in onze ogen de beste keuze gezien de prijs en de reistijd. De keuze hangt echter af van je voorkeuren, maar zorg ervoor dat je tickets vooraf boekt en je reis goed plant, of je nu over zee of door de lucht gaat. Heel veel plezier want eilandhoppen Mykonos Santorini is erg populair!