Santorini is het zuidelijkste eiland in de Cycladen en is het meest gefotografeerde eiland van Griekenland. Dat is niet zo gek met die prachtige witte huisjes met blauwe koepels. De vulkanische omgeving maakt het helemaal af. In de smalle steegjes van Fira en Oia dwaal je gemakkelijk door oude Griekse tijden van weleer. De pracht heeft ook een keerzijde, door de toeristen kan het erg druk zijn op Santorini. Hoewel je zelf natuurlijk ook een toerist bent, op bezoek op één van de mooiste eilanden van Griekenland, wil je natuurlijk liever de drukte vermijden. In dit artikel geven we alle tips om de drukte te vermijden én wat de beste reistijd is.

 

6 tips om de drukte te vermijden

Als je bijvoorbeeld met kinderen naar Santorini wil, kun je niet om de schoolvakanties heen. Tijdens de schoolvakanties is Santorini het drukste. Hieronder vind je een aantal tips om de drukte te vermijden wanneer het druk is in Santorini.

 

1. Bezoek de populaire stadjes op het juiste moment

De stadjes Oia en Fira zijn enorm populair door hun prachtige straatjes en uitzicht over de klif van de Caldera (vulkaan). Plan je bezoek in de ochtend om de grootste drukte te vermijden. Vrijwel elke ochtend komen de cruiseschepen uit de omliggende eilanden. Vanuit de haven van Athinios pakken deze bezoekers vaak de grootste hoogtepunten mee; een rondleiding door Fira en sluiten af bij het kasteel van Oia om de zonsondergang te bekijken (deze is wereldberoemd). Draai dit bijvoorbeeld andersom; bezoek in de ochtend de stad Oia en het kasteel en ga in de middag naar Fira. Reserveer bijvoorbeeld een plekje op het terras in een restaurant en bekijk de zonsondergang vanuit een rustige plek. Wacht na de zonsondergang totdat de meeste toeristen weg zijn, zodat je rustig nog door het dorpje kan lopen en geniet van de rust!

 

2. Verblijf op de kleinere plekken

Oia en Fira zijn populaire stadjes om te bezoeken. Een hotel of appartement is daar vrij prijzig. Veel toeristen boeken aan de andere kant van het eiland, aan het strand bij de badplaats Kamari. Deze 3 plekken zijn gelegen in drukke toeristische hotspots. Wil je meer rust? Kies dan voor een locatie in het binnenland. Wij hebben veel artikels geschreven over diverse verblijven om je genoeg te inspireren! 

Wil je toch midden in de drukte zitten maar wel rustig het schouwspel van de ondergaande zon bewonderen? Boek dan bijvoorbeeld een luxe hotel met privézwembad! Veel reizigers die bijvoorbeeld een week in Santorini verblijven, kiezen ervoor om 1 of 2 nachten te boeken en zich onder te laten dompelen in de luxe en rust. 

Hyperion Oia Suites Balkon met privé zwembad

3. Bezoek andere bezienswaardigheden

Santorini heeft zoveel meer te bieden dan de dorpjes aan de rand van de klif. Er zijn genoeg leuke plaatsen in het binnenland, zoals Imerovigli, Mesaria, Pyrgos of Megalochori. Of breng een bezoek aan de vuurtoren, de opgravingen van Oud-Thira of Akrotiri of ga heerlijk paardrijden. Geloof ons, je komt echt tot rust! 

Santorini is klein genoeg dat alles goed te doen is met het openbaar vervoer maar je kunt natuurlijk ook gemakkelijke en auto huren of een scooter huren. 

 

4. Bezoek andere eilanden

Natuurlijk ken je eilanden Mykonos en Naxos wel. Maar wist je dat je ook naar kleinere eilanden kan varen zoals Folegandros en Ioç? Gegarandeerd rustigere eilanden en niet alleen in laagseizoen. Je boekt gemakkelijk tickets voor een overtocht via Direct Ferries.

5. Huur een bootje

Niets is zo rustig als de zee. Je kunt verschillende boten huren en garandeerd zeker een relaxe en rustige dag. Bezoek bijvoorbeeld de vulkaan op het eiland Nea Kameni. Je kuntook nabijgelegen eilandjes ontdekken en genieten van een spectaculair uitzicht. 

 

6. Bezoek tijdens het laagseizoen

In de zomermaanden, juli en augustus, is Santorini op het drukst. Kies ervoor om Santorini te bezoeken in de meivakantie (mei) of de herfstvakantie (oktober). Tijdens deze maanden wordt Santorini een stuk minder bezocht maar is het nog steeds goed weer! Zo geniet je in de meivakantie van de lentebloemen en is de zee in de herfstvakantie nog erg aangenaam!

 

Beste reistijd om de drukte te vermijden

Het klimaat op santorini is erg aangenaam van mei tot en met oktober. Je kunt dus gemakkelijk de drukke zomermaanden vermijden en toch een heerlijke vakantie hebben. De koudste maanden zijn gedurende november, december, januari en februari en kun je beter vermijden. Dan is het nog steeds 15 graden maar heb je regelmatig (ongeveer 9 dagen per maand) regen. 

September en oktober zijn populaire maanden voor stelletjes. Je kunt dan nog optimaal genieten van de warmte van het zeewater met een gemiddelde temperatuur van 23℃. Mei en juni zijn weer populaire maanden voor reizigers die graag veel bezienswaardigheden willen zien én tegelijkertijd willen genieten van de eerste warme zonnestralen van het jaar. Vanaf half april komt het toerisme in ieder geval op gang en is het mogelijk om de meeste bezienswaardigheden bezoeken. 

Het weer per maand in Santorini

Conclusie

Wil je Santorini zonder drukte bezoeken? Bezoek Oia en Fira ’s ochtends, kies accommodatie in het binnenland, ontdek andere bezienswaardigheden, overweeg nabijgelegen eilanden, huur een boot, of bezoek in mei of oktober voor een rustigere ervaring. Geniet van de schoonheid en cultuur van dit prachtige eiland.