Ontdek de 10 beste plekken om de natuur van Santorini te beleven

Santorini (ook wel Thera of Thira genoemd) is één van de mooiste plekken van de Cycladen eilanden en eigenlijk wel van heel Griekenland. De randen van de Caldera (vulkaan) en de stranden, maken het een magisch avontuur. Op Vakantie Santorini vertellen we graag over dit mooie eiland en in dit artikel hebben we een selectie van 10 bezienswaardigheden waarmee jij de natuur van Santorini tot in de haarvaten kan verkennen. Tijd voor meer dan alleen de witte huisjes en blauwe daken van Oia en Fira!

De natuur van Santorini

We willen je eerst wat achtergrondinformatie geven zodat je de natuur van Santorini beter begrijpt. Santorini is eigenlijk één grote vulkaan en met de uitbarsting van 1600 voor Christus is het eiland gevormd tot de diverse Griekse eilanden zoals je die nu kent. De vulkaan is nog steeds actief (alhoewel slapende) en laat nog steeds zijn sporen na. Allereerst heeft het eiland de vorm van een krater, wat zorgt voor prachtige uitzichten. Ten tweede vind je overal het vulkanische zand dat de verschillende stranden een mooie kleur geeft en zorgt voor een unieke ervaring voor elke reiziger. Als laatste is het natuurlijk een eiland en samen met die andere aspecten is dat wat het landschap heeft gevormd tot vandaag is.

Satalietfoto van Santorini

1. De stranden

Een vakantie op Santorini is geen vakantie als je niet minstens 3 verschillende stranden hebt gezien. En ze zijn de moeite waard want ze zijn allemaal anders! Ontdek bijvoorbeeld Red Beach, Black Beach of White Beach. Dit zijn de mooiste stranden die allemaal gevormd zijn door de vulkaanuitbarsting en ieder hun eigen kleuren hebben. De stranden zelf zijn meestal zwarte stranden en hebben een roodkleurige gloed, afkomstig van de lava. De stranden op Santorini zijn ook erg leuk om per boot te verkennen maar je kunt ook bijvoorbeeld paardrijden op Santorini!

Paardrijden Santorini met zonsondergang
Paardrijden Santorini met zonsondergang
Nea Kameni Landschap
Nea Kameni Landschap

2. De vulkaan (Caldera)

De vulkaan is hét natuurfenomeen dat het landschap van Santorini heeft gevormd. Eigenlijk is het hele eiland één grote vulkaan maar de meeste sporen vind je nog altijd op het eiland Nea Kameni in het midden van de Caldera. Samen met Palea Kameni worden dit de “verbrande eilanden” genoemd. Kameni betekent namelijk verbrand. Nea betekent nieuw en Palea betekent oud. Nea Kameni en Palea Kameni zijn pas gevormd in de afgelopen 2000 jaar, waarbij Nea Kameni pas ontstaan is na verschillende vulkaanuitbarstingen tussen 1570 en 1573. 

Een wandeling op deze eilanden doet de naam eer aan. Het is er bar en droog door de vulkanische grond. Tegelijkertijd is het spectaculair, wetende dat je eigenlijk midden in een vulkaan staat! Het is zeker de moeite waard om de eilanden per boot te bezoeken. Ook om het volgende natuurfenomeen…

3. De warmwaterbronnen

Een wandeling over de Kameni eilanden geeft naast een unieke ervaring ook de mogelijkheid om de hot springs te bezoeken. Op de eilanden vind je hiervoor verschillende mogelijkheden. Bovendien heb je vanuit hier een prachtig uitzicht over Santorini. Het geelgroen gekleurde water ziet er overigens niet fris uit en ruikt ook niet erg goed maar de lokale bevolking zegt dat het goed is tegen verschillende huidkwalen. Je boekt verschillende tours naar de Kameni eilanden gemakkelijk via GetYourGuide.

Hot Spings Palea Kameni
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR-santorini-paleakameni-quelle.jpg
Kaleidoscope Oia Suites Uitzicht
Kaleidoscope Oia Suites Uitzicht

4. De kliffen

Terug naar het eiland Santorini. Zodra je de haven binnenvaart, zie je de enorme kliffen, die vanaf het water net zo adembenemend zijn als langs de rand. De kliffen zijn eigenlijk een overblijfsel van de vulkaanuitbarsting 1600 jaar voor Christus, toen de vulkaan instortte. Er zijn verschillende mooie plekken om van het uitzicht van de klif te genieten zoals het Kasteel van Oia in het noorden, de hoofdstad Fira in het midden maar ook vanaf de vuurtoren in het zuiden bij Akrotiri.

5. De bergen

Ontdek Santorini vanaf de verschillende bergen. Het zijn de beste plekken voor adrenalinejunks! De berg op het nabijgelegen eiland Thirasia is ongeveer 294 meter hoog en het hoogste punt van het eiland Santorini is 566 meter. Dicht in de buurt ligt Mesa Vouno en vanuit Perissa heb je een prachtige wandeling naar deze berg. Bovenaan de berg heb je een prachtig uitzicht over Kamari en de stranden van Santorini. Daarnaast wordt je aangenaam verrast, want er was zelfs een oud-Egyptische beschaving aanwezig tegen de helling van deze berg genaamd Oud-Thira! Hier zijn verschillende opgravingen gedaan en die kun je bezoeken.

Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira
Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira
Boottocht naar de vulkanische eilanden van Santorini
Boottocht naar de vulkanische eilanden van Santorini

6. De Egeïsche zee

Ontsnap aan de drukte van Santorini en vaar over de Egeïsche zee! Je kunt verschillende boten huren om een dagje uit te waaien. Ontdek de mooiste stranden, de kleinste eilandjes zoals je nog nooit hebt gezien. Veel boten die je kunt huren, bieden ook eten en drinken aan en geven je de mogelijkheid om af te sluiten met een geweldige zonsondergang.

7. Het kratermeer

Hoewel je de heerlijke stranden vooral aan de oostkant van het eiland vindt, vind je de kraterrand aan de westkant van het eiland. Wist je dat je hier kan duiken!? Er zijn verschillende hotels met o.a. een duikschool! Wie weet kom je wel dolfijnen tegen. Zomaar één van de andere bezienswaardigheden van Santorini.

Santorini uitzicht over de zee met blauw dak
Santorini uitzicht over de zee met blauw dak
Uitzicht nabij de vuurtoren van Santorini
Uitzicht nabij de vuurtoren van Santorini

8. De zonsondergang

Als de zon onder gaat, weet je direct waarom je naar Santorini bent gekomen. De zonsondergang bij Santorini is wereldberoemd en onmisbaar op jouw reis over dit Griekse eiland. Je hebt de mooiste zonsondergangen in de stadjes aan de westkust, zoals Fira of Oia. Hier kan het (vooral in het hoogseizoen) echter erg druk zijn. Als alternatief kun je ook naar het dorpje Firostefani, Imerovigli, Megalochori of nabij de vuurtoren nabij Akrotiri.

9. Het landschap

Het landschap is uiteraard ook onderdeel van de natuur. Misschien wel de mooiste route is via Emporeion naar Vlicháda en Períssa. Vraag een taxi chauffeur of hij jou wil afzetten bij het Elias kerkje tussen Emporeion en Vlicháda. Het is vervolgens 40 minuten lopen naar de Venetiaanse burcht in Emporeion. Je komt onderweg de typische windmolens tegen uitkijkend over het prachtige landschap. Vanuit daar loop je gemakkelijk door naar Perissa. Santorini is niet groot en veel mooie plekjes zijn te bereiken met de bus of op loopafstand. Ook is een scooter huren erg leuk om het eiland te ontdekken.

Santorini uitzicht
Santorini uitzicht
Wijngaard

10. De wijngaarden

Volgens sommigen is wijn het beste wat de natuur ons heeft gebracht. Dan moet je zeker de wijnen van Santorini proeven. Santorini kent verschillende wijngaarden en vele wijnkelders. Je kunt veel wijngaarden bereiken vanuit het hotel dus het is zeker de moeite waard!

Tips om de natuur te verkennen

De échte natuurliefhebbers gaan natuurlijk niet onvoorbereid op pad. Hieronder vind je wat vakantietips om je activiteiten en ervaringen een extra boost te geven:

Vulkaanverkenning: De vulkaan Nea Kameni is een van de meest fascinerende natuurlijke bezienswaardigheden op Santorini. Hier zijn enkele tips voor een veilige en boeiende ervaring:

  • Draag comfortabele wandelschoenen, want het terrein kan rotsachtig en ongelijk zijn.
  • Breng voldoende water en zonnebrandcrème mee, want het kan behoorlijk warm worden op de vulkaan.
  • Boek een georganiseerde tour vanuit Fira of Oia, zodat je kunt profiteren van deskundige begeleiding en informatieve inzichten over de vulkanische geschiedenis van het eiland.

Bergverkenning: Santorini heeft enkele prachtige bergen, zoals de Profitis Ilias en de bergen in het zuidwesten. Hier zijn tips voor bergwandelingen:

   • Check het weerbericht voordat je op pad gaat, want de wind kan sterk zijn op de bergtoppen.
   • Zorg voor stevige wandelschoenen, een kaart, en voldoende water en snacks.
   • Respecteer de natuur en laat geen afval achter.

Strandgenot: De stranden van Santorini zijn beroemd om hun kristalheldere water en unieke landschappen. Hier zijn tips voor een geweldige strandervaring:

  • Breng zwemkleding, een handdoek, zonnebrandcrème en snorkelspullen mee.
  • Probeer verschillende stranden te bezoeken, zoals Red Beach, Kamari Beach en Perissa Beach, om de diversiteit van het eiland te ervaren.
  • Geniet van de lokale tavernes voor een smakelijke maaltijd met uitzicht op zee.

Verkenning van de zee: Santorini biedt uitstekende mogelijkheden om de zee te verkennen. Hier zijn tips voor zeeliefhebbers:

  • Overweeg het huren van een boot om afgelegen baaien en eilanden te ontdekken, zoals Thirasia en Palea Kameni.
  • Boek een snorkel- of duikexcursie om het onderwaterleven van de Egeïsche Zee te bewonderen.
  • Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je verder weg gaat van de kust.

Zonsondergang bekijken: De zonsondergangen in Santorini zijn wereldberoemd. Hier zijn tips voor een onvergetelijke ervaring:

  • Kijk naar de zonsondergang vanuit Oia, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de caldera.
  • Kom ruim op tijd om een goede plek te bemachtigen, want het kan erg druk worden.
  • Breng een camera mee om deze magische momenten vast te leggen.

De natuur van Santorini verkennen, kan natuurlijk het beste te voet. Bekijk onze aparte pagina met populaire wandelroutes op Santorini.

 

Conclusie

Een vakantie naar Santorini, met zijn unieke geologische geschiedenis en adembenemende landschappen, biedt een schat aan natuurlijke pracht. De 10 beste plekken om de natuur van dit Griekse eiland te ontdekken, variëren van zijn heerlijke stranden, de indrukwekkende vulkaan (Caldera), en de warmwaterbronnen tot de majestueuze kliffen en bergen. Een tocht over de Egeïsche Zee en het bewonderen van de zonsondergang in Oia behoren ook tot de hoogtepunten.

Voor de avontuurlijke natuurliefhebbers zijn er waardevolle tips voor elke activiteit, van vulkaanverkenning tot bergwandelingen, strandgenot en zeeverkenning. En vergeet niet om de lokale wijngaarden te verkennen en te genieten van de wijnen van Santorini.

Santorini is een paradijs voor degenen die de natuur willen verkennen en ervaren. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je snorkelspullen en camera, en geniet van de prachtige natuurlijke wonderen van dit betoverende eiland.