Ontdek de charme van de Faros vuurtoren bij Akrotiri in Santorini

Faros betekent vuurtoren in het Grieks en de Faros in Santorini is één van de mooiste vuurtorens met een adembenemend uitzicht over het eiland en de Caldera. 

 

De Faros vuurtoren bij Akrotiri in Santorini

De Faros ligt nabij Akrotiri in het zuidwesten van Santorini (Thira). De Grieken noemen deze vuurtoren ‘Fanari’ en is gebouwd in 1892 en operationeel (beheerd door een vuurtorenwachter) tot en met 1988. Als het donker wordt, stuurt de witgekalkte Faros elke 10 seconden een lichtsignaal uit en die is tot wel 45 kilometer verderop te zien (bij helder weer). 

De Faros staat op een 100 meter hoge klif en is zelf zo’n 10 meter hoog. Je hebt daarom vanaf de klif een prachtig uitzicht over de krater (caldera) aan de noordkant en de Egeïsche zee aan de zuidkant. 

 

De geschiedenis van de vuurtoren

De Faros is gebouwd in 1892 en sindsdien werkt het op petroleum (een soort olie). Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden alle vuurtorens in Griekenland uit. Na 1945 heeft de Griekse Marine alle vuurtorens weer in gebruik genomen. Sinds 1982 gebruikt de vuurtoren elektriciteit en wordt elke 10 seconden een lichtsignaal verstuurd. 

Hierdoor was bediening van een wachter niet meer nodig en sinds 1988 werkt het volledig automatisch. 

 

Het uitzicht vanaf de vuurtoren

Veel toeristen komen naar de Faros Santorini vanwege het prachtige uitzicht over het vulkanische eiland. Je hebt een adembenemend uitzicht op de Caldera, de stranden, de kust en natuurlijk het eiland Santorini. 

Kom vooral tijdens je vakantie om de schitterende zonsondergang te bekijken! 

Uitzicht nabij de vuurtoren van Santorini

Veelgestelde vragen over de vuurtoren

Bekijk hieronder onze meest gestelde vragen en tips over het lighthouse. Ontbreekt er nog informatie en tips? Neem dan contact met ons op zodat we je vragen hieronder kunnen voegen!

 

Hoe kom je bij de vuurtoren op Santorini?

Vanaf Fira (het centrum van het eiland) is het ongeveer een half uurtje rijden (15 kilometer) en ligt in het uiterste zuidwesten van het eiland. Er zijn maar een paar parkeerplaatsen direct naast de vuurtoren dus het is aan te raden om de auto al eerder langs de weg te parkeren. Er is boven op de klif ook niet veel ruimte om de auto te keren. Een stukje lopen is dus echt aan te raden!

Er is geen openbaar vervoer richting de vuurtoren maar met de fiets, scooter of auto goed bereikbaar. Ook kun je eventueel een taxi nemen. 

 

Is toegang tot de vuurtoren gratis?

Je kunt niet in de vuurtoren van Akrotiri. Toegang voor reizigers is gesloten. Een bezoekje is vooral populair omdat de Faros prachtig is en het uitzicht nóg meer!

 

Is de vuurtoren kindvriendelijk?

Je kunt gemakkelijk met kinderen naar de vuurtoren. De locatie biedt echter niet veel faciliteiten

 

Is deze bezienswaardigheid de moeite waard?

Op 100 meter hoogte biedt de faros prachtige vergezichten of het Griekse eiland. Bij helder weer kijk je gemakkelijk naar de andere stadjes zoals Oia en Fira. De vuurtoren zelf is erg mooi met een mooie koperen koepel en mag zeker niet ontbreken aan je tour door Santorini 

 

Conclusie

De Faros bij Akrotiri in Santorini is een betoverende bezienswaardigheid met een leuke geschiedenis maar vooral met een adembenemend uitzicht. Hoewel je de vuurtoren zelf niet kunt betreden, is het de reis zeker waard vanwege het panoramische zicht op de Caldera, de stranden en het eiland Santorini. Vooral bij zonsondergang is dit een absolute aanrader tijdens je vakantie op dit prachtige eiland. Vergeet niet om voldoende tijd in te plannen en parkeer langs de weg, want de Faros is een populaire trekpleister voor toeristen.