Oud Thira Santorini. Alles wat je moet weten en tips

Oud Thira wordt ook wel eens Oud Thera of Ancient Thera /  Ancient Thira genoemd en is een archeologische vindplaats. Het is een: leuke plek om een ochtend rond te zwerven en in dit artikel vertellen we alles over Oud Thira. 

 

De geschiedenis van Oud Thira

Oud Thira (wat toen gewoon Thira was) werd gesticht door koning Thiras van de Doriërs ongeveer 900 jaar voor Christus. De meeste ruïnes die je vindt zijn echter uit latere tijden rond 300 jaar voor Christus van de Hellenistische beschavingen (de oude Grieken) en de Egyptenaren die hier een uitvalsbasis hadden voor hun vloot in Griekenland. 

Daarna is het dorpje in verval geraakt (waarschijnlijk door de ligging). Rond 1900 hebben de eerste opgravingen plaatsgevonden en deze zijn in de jaren 90 van de vorige eeuw afgerond met de ontdekking van de begraafplaats. 

Tegenwoordig is de archeologische vindplaats en één van de leukste bezienswaardigheden van het eiland. 

 

Bezienswaardigheden in Oud Thira Santorini

De opgravingen van Oud Thira zijn erg mooi en zeker een bezoekje waard. De belangrijkste bezienswaardigheden van Oud Thira zijn:

  • Een kerkje
  • Tempels
  • Gymnasium 
  • Heiligdommen
  • Theater

Oud Thira ligt op een helling van de berg Mesa Vouna en heeft ongeveer een lengte van 800 meter. Het breedste gedeelte is zo’n 200 meter en via een vaste route loop je langs 16 verschillende bezienswaardigheden. Je komt bijvoorbeeld langs het heiligdom van Aphrodite, de Agios Stephanoskapel, het Huis van Tyche en het heiligdom van Apollo Kameios. Veel bezienswaardigheden zijn netjes beschreven in de Engelse taal.

Bezoekers die niet zo kunnen genieten van de historie komen niets tekort. Omdat het op de berg Mesa Vouno ligt, heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland en kun je zowel ten oosten als ten westen de zee zien. 

Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira
Uitzicht op Kamari vanaf Oud Thira

Praktische tips voor een bezoek aan Oud Thira Santorini

Hieronder vind je een paar handige tips voor je bezoek aan Oud Thira.

 

Openingstijden en toegangsprijzen

Oud-Thira is dagelijks (behalve op woensdag) geopend van 08:30 in de ochtend tot 15:30 in de middag. Op donderdag is het geopend vanaf 11:00. Op officiële feestdagen is het gesloten. 

Een ticket voor Oud Thira kost 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Er zijn ook een aantal dagen in het jaar dat toegang gratis is! Je kunt kaartjes ook kopen bij de entree van de nederzetting. 

Je vindt alle informatie op de officiële website

 

Vervoersmogelijkheden

Je vindt de opgravingen tussen Kamari en Perissa in het zuidoosten van het Griekse eiland. Vanuit Kamari kun je met een huurauto of scooter over de weg met haarspeldbochten. Vanuit Perissa is er een mooie wandelroute van ongeveer 2 kilometer. Neem hier rustig de tijd voor (zeker een uurtje) want de weg omhoog, kan best pittig zijn. Je wordt dan wel beloond met een prachtig uitzicht over de verschillende stranden. 

 

Overige tips

  • Neem een flesje water mee. Je kunt deze ook kopen bij de ingang van Oud Thira.
  • Er ligt niet echt een goede asfaltweg of degelijke stoep. Trek daarom goede schoenen aan en laat de kinderwagen achterwege.
  • Er is weinig schaduw op een berghelling. Als je even aan de zon wil ontsnappen, moet je een paraplu meenemen of zorg voor een pet of een hoed. 

 

Accommodaties en verblijfsmogelijkheden in Oud Thira Santorini

Je kunt niet verblijven in Oud Thira. De dichtstbijzijnde hotels vind je in Kamari en Perissa.

Veelgestelde vragen over Oud Thira Santorini

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over deze mooie archeologische bezienswaardigheid. Heb je daarnaast nog vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Hoe lang duurt een bezoek aan Oud Thira?

Als je ruim de tijd neemt, en nog van het spectaculaire uitzicht wil genieten, heb je ongeveer 2 uurtjes nodig.

 

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Oud Thira?

De beste tijd is in de ochtend. Dan is het nog redelijk fris, maar in de middag kan het best warm worden op het plateau van de berg. 

 

Is Oud Thira geschikt voor kinderen?

Een bezoek aan Oud Thira is geschikt voor kinderen. Je vindt er geen overblijfselen van skeletten of iets dergelijks. Kinderen moeten wel voor een groot deel zelf kunnen lopen (of gedragen worden) omdat het meestal geplaveide paden zijn.

 

Conclusie Oud Thira

Oud Thira is op Santorini een fascinerende archeologische vindplaats met een rijke geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende overblijfselen en een adembenemend uitzicht. Praktische tips zijn onder meer aandacht voor openingstijden, vervoer en bescherming tegen de zon. Oud Thira is geschikt voor kinderen, maar ze moeten kunnen lopen. Verblijfsmogelijkheden zijn te vinden in nabijgelegen dorpen. Het is een must-visit bestemming voor wie Santorini verkent.