Alles wat je moet weten over Megalochori Santorini

Megalochori ligt midden op het eiland Santorini, is goed te bereiken en zeker de moeite waard om te bezoeken vanuit Kamari, Fira, Oia of één van de andere dorpen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over dit mooie pittoreske stadje op Santorini in Griekenland.

Geschiedenis van Megalochori

De geschiedenis van megalochori is natuurlijk sterk verbonden met de geschiedenis van het eiland. Rond de 17e eeuw is hier een dorpje ontstaan vlak bij de Caldera (kraterwand). Dat komt omdat hier gemakkelijk boten kunnen aanmeren en daardoor ontstond handel met de lokale bevolking. Megalochori is een traditioneel dorp dat ook bekend stond én staat om zijn wijngaarden. Handel en wijn gaan daarom goed samen en al snel ontstond hier een handelscentrum voor de wijnproductie op het eiland.

Architectuur en Dorpssfeer

Straat in Megalochori

Ontdek Megalochori te voet en je komt langs mooie witte huisjes, blauwe daken, smalle steegjes en sfeervolle pleinen. Vanwege het handelskarakter vind je hier best veel statige herenhuizen en mooie kerkjes. Voor reizigers zijn er helaas geen stranden, daarvoor moet je aan de oostkant van het Griekse eiland zijn. Het is daarom meer te vergelijken met Oia en Fira met het mooie adembenemende uitzicht op de vulkaan, de rand van de Caldera. 

Ondanks dat het te vergelijken is met Fira en Oia, heeft dit charmant dorpje echt wel een eigen karakter door de mooie herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Bovendien is het een stukje rustiger en dat merk je goed op bijvoorbeeld het centrale plein en vanaf het terras.

Belangrijkste Bezienswaardigheden

Kerkjes in Megalochori

Megalochori is een centraal punt voor de wijnproductie op Santorini, een eiland dat beroemd is om zijn unieke wijnen dankzij de vulkanische bodem en het droge, zonnige klimaat. De wijngaarden rondom Megalochori zijn vaak eeuwenoud en maken gebruik van traditionele methoden om druiven te telen, waaronder het kenmerkende “kouloura”-systeem, waarbij de wijnstokken in lage, cirkelvormige manden worden gekweekt om ze te beschermen tegen de harde Egeïsche winden. De regio staat vooral bekend om de Assyrtiko-druif, die rijke, minerale witte wijnen produceert. Wijnhuizen zoals Gavalas Winery,  Boutari Winery, Santo en Venetsanos bieden bezoekers de kans om deze wijnen te proeven en meer te leren over de eeuwenoude wijntradities van Santorini. Deze wijngaarden combineren oude technieken met moderne wijnproductie om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te creëren, wat een essentieel onderdeel vormt van de culturele en economische identiteit van Megalochori. Ook kun je bij de meeste tavernes een uitgebreide wijnkaart verwachten. Wine and dine is ook iets van deze streek, met verschillende wijnproducten bij elk gerecht in één van de karakteristieke binnenplaatsen of met een mooi uitzicht op de krater.

Andere bezienswaardigheden in Megalochori zijn de Kerk van Agios Nikolaos en de klokkentoren. Wij vinden persoonlijk het dorp zelf ook een bezienswaardigheid met de leuke straatjes en witte huisjes. Je vindt hier naast de mooie 17e en 18e eeuwse herenhuizen ook traditionele grotwoningen en leuke ambachtelijke werkplaatsen voor handgemaakte souveniertjes.

Accommodaties Megalochori

Caldera's Dolphin Suites Overzicht

Je vind meer dan genoeg mogelijkheden om te verblijven in Megalochori. Het is een goed alternatief op de wat duurdere Oia en Fira (maar zeker niet minder leuk). Kijk eens naar Caldera’s Dolphin Suites (foto hierboven). Niet goedkoop maar wel heel erg mooi! Op Trivago vind je nog veel mooie suites, hotels, villa’s en B&B’s. Andere aanraders zijn de Artemis Suites, Vedema en Santorini Heritage Villas (Mansion Kyani). 

Tips voor bezoekers aan Megalochori

Megalochori is zeker een bezoekje waard met de kronkelige, geplaveide straatjes, mooie koepels en uitzicht op de hoge muren van de kraterwand. Het zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Hieronder wat tips voor je bezoek:

  • Beste reistijd is tussen mei en oktober. In de zomervakantie kan het echter wel warm zijn. Ook kan het dan best druk zijn en bij wijnproducenten moet je dan wel je plekje reserveren. Van mei tot en met juni en van september tot en met oktober heb je dus de beste reistijd.
  • Megalochori ligt erg centraal. Akrotiri, Kamari, Perissa, Pyrgos en Fira liggen allemaal binnen 10 kilometer. Oia op 20 kilometer. Je kunt alles gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer (centraal punt is in Fira). Met een huurauto of scooter kun je ook alles snel bereiken. 
  • Je wandelt binnen 15 minuten naar de haven toe vanwaar je naar veel andere Griekse eilanden in de Egeïsche zee kunt varen. 
  • Santorini is niet zo groot dus bekijk ook zeker deze bezienswaardigheden!

Bezoek Megalochori op Santorini

Megalochori, gelegen in het hart van Santorini, biedt een unieke combinatie van historische charme, traditionele architectuur en een rijke wijncultuur. Dit pittoreske dorpje, met zijn smalle straatjes en statige herenhuizen, onderscheidt zich door een rustige sfeer en authentieke ambiance, in contrast met de drukke toeristische plekken op het eiland.

Bezoekers kunnen genieten van de adembenemende uitzichten, een wijnproeverij bij gerenommeerde wijnhuizen en de cultuur en geschiedenis van het dorp ontdekken. Met een scala aan accommodaties en gemakkelijke bereikbaarheid, is Megalochori een ideale bestemming voor reizigers die het echte Santorini willen ervaren.