De mooiste stranden van Santorini op een rijtje

Het Griekse eiland Santorini staat naast haar witte huisjes met blauwe daken ook bekend om de beste stranden. Je vraagt je misschien af; waar liggen de mooiste stranden op Santorini? Er zijn er namelijk zoveel! In dit artikel bespreken we de 5 mooiste stranden van Santorini en geven er nog 5 die ook het overwegen waard zijn.

 

De stranden op Santorini

Stranden worden gevormd door de natuur uit de omgeving. Santorini is van vulkanische oorsprong en de stranden van Santorini hebben daarom vooral zwart zand. Daarnaast lopen de meeste stranden snel af in de zee, het is nou eenmaal een vulkaan!

 

Kamari beach; de meeste faciliteiten

Het strand zelf is eigenlijk niet zo bijzonder. Kamari is een relatief grote badplaats met veel faciliteiten, zoals beach bars, restaurantjes, beach clubs en een gezellige boulevard. Wat je dus ook zoekt, het ligt vlakbij het strand. Het strand is vrij lang, dus je kunt gemakkelijk een stukje lopen langs het strand. Je vindt hier ook veel ligbedden en parasols voor de schaduwliefhebbers! Bovendien is het een blue flag gecertificeerd strand.

Hotel Kymata Kamari Strand
Hotel Kymata Kamari Strand

Monolithos Beach; gezinnen met kinderen

Monolithos beach op Santorini is een stukje rustiger. Het strand loopt hier redelijk vlak de zee in en het zand is fijn. Bovendien is de stroming hier ook een stuk zwakker door de kribben. Dit maakt het Monolithos strand tot één van de meest geschikte stranden voor kinderen! Je vindt er ook nog een speeltuintje, altijd leuk voor de afwisseling. De faciliteiten zijn wat geringer dan dat je bij het Kamari strand vindt. Je vindt er wel wat parasols en ligbedden maar restaurantjes zijn wat minder bekend. Voordeel; je ligt dan niet vrij dicht op elkaar! 

Monolithos Beach

White Beach; spectaculaire rotswanden

White Beach heeft zijn naam te danken aan de mooie rotspartijen die het keien strand omgeven. Stel je voor; witte rotsen, zwart zand en mooi blauw water. Het strand ligt vlakbij de oude stad van Akrotiri dus dat is een leuke afwisseling. Dit strand is wel wat moeilijker bereikbaar, alleen per boot, maar als je er eenmaal bent, is het genieten! Je vindt hier genoeg parasols en ligbedjes en er is één huisje met wat faciliteiten. 

White Beach Santorini
White Beach Santorini

Red Beach; beroemd en veel bezocht

Het strand dankt zijn naam aan de omliggende rotspartijen. Dat maakt dit strand al een ware toeristische attractie! Dat maakt dit, samen met het strand van Kamari, tot één van de drukste stranden op Santorini, zeker in het hoogseizoen. Wil je het een keer bezoeken, kom dan vroeg, dan heb je zeker plek en kun je nog genieten van de rust. In de middag kun je bijvoorbeeld naar de opgravingen van Akrotiri in de buurt. Dit strand is overigens wél goed bereikbaar via het vasteland maar het pad ernaartoe is niet altijd goed begaanbaar.

Santorini red beach

Caldera Beach; voor het mooiste uitzicht

Ten noorden van Akrotiri, vind je Caldera beach. Het is een kleine afdaling naar het strand maar dan heb je ook wat! Het is één van de enige stranden met uitzicht op de Caldera. De meeste stranden op Santorini bevinden zich namelijk aan de zuid- en oostkant van het eiland. Omdat dit strand dicht bij Red Beach en White Beach ligt, kun je gemakkelijk strandhoppen! Er zijn verschillende bootjes die er ook naartoe varen. Er zijn een paar faciliteiten in de buurt maar het is een vrij rustig strand. Dat begrijpen wij niet goed want het is echt een pareltje vanwege de achtergrond van het strand. 

Caldera Beach Santorini
Caldera Beach Santorini

Wij vinden deze stranden de 5 beste stranden in Santorini. Ze hebben ieder hun eigen schoonheid of erg fijne voordelen. Op de laatste na, zijn het ook de beste en meest bekende stranden. Hieronder vind je nog eens 5 stranden die ook zeker de moeite waard zijn. 

 

Vourvoulos Beach

In het noordoosten van het eiland vind je het Vourvoulos strand. Het strand waar je het snelste bent vanuit Fira en Imerovigli. Het is een klein en rustig strand en als je langs het strand loopt, zie je niet erg veel faciliteiten. De strandtent Gia Sas is overigens wel een aanrader! Je vindt veel locals hier omdat het een redelijk vergelegen strand is. 

Tip: er is een mooie wandelroute van Vourvoulos naar Emporeion die je langs verschillende windmolens brengt en een mooi uitzicht geeft over het Griekse eiland! 

Vourvoulos Beach Santorini
Vourvoulos Beach Santorini

Perissa Beach

Het strand van Perissa is een lang strand. Dat komt omdat het strand van Perissa en Perivolos beach langs elkaar liggen. Daarom is dit waarschijnlijk het langste zandstrand van Santorini. Het is dus een prachtig strand om langs te wandelen. In het noorden ligt de Mesa Vouno berg waar je een mooi uitzicht op hebt. Je kunt overigens boven op de berg Oud Thira bezoeken! Daarmee is het strand van Perivolos en Perissa redelijk gelijk aan elkaar. Deze donkere stranden bieden meer dan genoeg faciliteiten omdat de plaatsen redelijk vergelijkbaar (maar wel wat minder) zijn met Kamari

Perissa Beach Santorini met uitzicht op Mesa Vouno
Perissa Beach Santorini met uitzicht op Mesa Vouno

Katharos Beach

Een ander bekend strand is Katharos Beach – dit is waarschijnlijk vanwege de ligging nabij Oia. Katharos strand is vooral mooi vanwege het uitzicht. Het is een kiezelstrand, vrij rustig en je moet een flink stuk afdalen om bij het strand te komen. 

 

Vlychada Beach

Een stukje naar het zuidwesten van Perissa en Kamari ligt Vlychada Beach (ook wel Vlichada genoemd). Het is niet echt een bijzonder strand, alhoewel de rotspartijen richting het noorden van het strand, wel bijzonder zijn. Ook zijn er niet veel faciliteiten maar wel genoeg voor al je behoeftes! Dit strand wordt ook veel gebruikt door naturisten. 

 

Eros Beach

Eros beach is sterk vergelijkbaar met het strand van Vlychada. Sommigen vinden dit het mooiste strand, wat wij niet goed begrijpen. Het is overigens een leuk strand maar biedt geen bijzonderheden zoals het rode strand of het strand met uitzicht op de Caldera.

 

Naaktstranden op Santorini

Santorini kent geen officieel aangewezen stranden om naakt te recreëren. Op vrijwel alle stranden zie je wel vrouwen topless recreëren en dat is algemeen aanvaard in Griekenland. Naturisten kunnen natuurlijk wel de afgelegen stranden opzoeken. Die vind je vooral in het zuiden van Santorini bij Vlychada. Het is geen officieel naaktstrand maar is wel minder druk dan de meeste stranden. Je vindt hier overigens minder ligbedden of faciliteiten, wat de rust ook verklaart. 

 

Tips voor de stranden  van Santorini

Welke stranden je ook wil bezoeken, hieronder zijn een paar tips die jouw stranddagje onvergetelijk zullen maken:

  • Neem strandschoentjes mee. Vulkanisch zand kan erg warm worden, wat niet prettig is aan de voeten. Ook zijn er veel kiezels of keienstranden, dan zijn schoentjes of slippers best handig. 
  • Sommige stranden liggen best afgelegen. Neem het openbaar vervoer (en loop een stukje) of parkeer in de buurt met je huurauto of scooter
  • Laat het schepje en emmertje van de kids maar thuis. De meeste stranden beschikken niet over het type zand om zandkastelen te bouwen. Grachten graven kan overigens altijd!
  • Niet alle stranden bieden veel faciliteiten (zoals een beach bar), neem daarom altijd zelf wat snacks en drinken mee als je naar een rustig strand gaat. 

 

Conclusie

Tijdens een vakantie op Santorini vind je een diversiteit aan prachtige stranden, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Kamari Beach is ideaal voor diegenen die van faciliteiten houden, terwijl Monolithos Beach perfect is voor gezinnen met kinderen. White Beach trekt bezoekers aan vanwege zijn spectaculaire rotswanden, terwijl Red Beach beroemd is, maar soms druk kan zijn. Caldera Beach biedt een ongeëvenaard uitzicht. Bovendien zijn Vourvoulos Beach, Perissa Beach, Katharos Beach, Vlychada Beach en Eros Beach ook zeker de moeite waard om te verkennen. Welke stranden van het Griekse eiland je ook bezoekt, zorg ervoor dat je voorbereid bent op vulkanisch zand en enkele afgelegen locaties en geniet van je dag aan de prachtige kusten van Santorini. Vergeet niet om strandschoentjes mee te nemen, en neem snacks en drankjes mee als je naar een rustig strand gaat, aangezien niet alle stranden veel faciliteiten bieden. Geniet van de vakantie naar Santorini!