Santorini in Griekenland staat bekend om zijn toerisme en is één van de mooiste Griekse eilanden. Toch vragen veel mensen zich af of er ook vluchtelingen komen. Zeker naar eerdere berichtgeving uit Turkije en Syrië. In dit artikel geven we hier uitgebreid antwoord op.

 

Waar komen de vluchtelingen vandaan?

Vluchtelingen die in of langs Griekenland komen, zijn meestal afkomstig uit Afghanistan, Irak en Syrië. Ze zijn op weg naar een beter leven, meestal in West-Europa. 

 

Komen vluchtelingen op Santorini?

Nee, er komen geen vluchtelingen op Santorini. Dat komt omdat Santorini helemaal niet gunstig ligt voor vluchtelingen. Vluchtelingen zijn in Turkije en willen graag via Kroatië en Slovenië naar West-Europa. Meestal gingen vluchtelingen dan via het vasteland van Griekenland of via de Griekse eilanden die dicht tegen het Turkse vasteland aan liggen. Dat zijn bijvoorbeeld Lesbos, Samos, Rhodos, Chios, Leros en Kos. Santorini ligt daarbij niet in de buurt en op ongeveer 300 kilometer afstand van de Turkse kust.

 

Vluchtelingen situatie in 2023

Tegenwoordig zijn er geen stroom vluchtelingen meer vanuit Turkije. Europa heeft in 2016 een deal gesloten met Turkije dat vluchtelingen opgevangen worden in vluchtelingenkampen in Turkije. Hierdoor is de toestroom richting Europa (en via diverse Griekse eilanden) sterk verminderd. Tegenwoordig komen er bijna geen vluchtelingen via deze route.