Alles over de Vulkaan van Santorini. Een vulkaanuitbarsting op komst?

Wist je dat het eiland Santorini (ook wel Thera genoemd) eigenlijk één grote vulkaan is! De locals noemen het de Caldera (en wij dus ook). Het midden van de Caldera zorgt voor de mooiste uitzichten van Griekenland. Op deze pagina vind je alles over de vulkanische krater en hoe je deze het beste kan bezoeken.

 

De vulkaan van Santorini bezoeken

De vulkaan bezoeken is eigenlijk niet zo moeilijk want je staat er al op zodra je op Santorini bent! Santorini is namelijk één grote ingestorte krater. Maar de meeste reizigers willen graag naar het eiland in de Caldera genaamd Nea Kameni of Palea Kameni. Nea Kameni betekent letterlijk ‘nieuw vuur’ en is eigenlijk een vulkaantje in de oude vulkaan. Daar vind je de meeste overblijfselen van de vulkaan. Een paar leuke opties zijn:

Een boottocht naar de vulkanische eilanden en een bezoek aan de warmtebronnen: Je wordt dan opgehaald vanuit een centraal punt in elk stadje en gaat vervolgens naar de haven van Santorini (Athinios). Vervolgens stap je op de boot naar de Egeïsche zee en bezoek je het vulkaaneiland (soms meerderen) en een warmwaterbron. Het is een leuke en relaxte tocht!

Als je graag de luxe en rust opzoekt, is een privé cruise erg geschikt! Een Griekse gids vertelt je tijdens een vulkanische wandeling alles wat je moet weten en het grote voordeel is dat je zelf je ritme kan bepalen. Zo kun je lekker wandelen of even heerlijk gaan zwemmen! Je vaart in ieder geval naar Nea Kameni waar je een wandeling kan doen.

Nea Kameni Landschap
Nea Kameni Landschap

Tips voor tijdens een bezoek

Een bezoek aan één van de vulkanische eilanden is een échte aanrader. We hebben een aantal tips voordat je erop uitgaat:

  • Neem wat water mee, zeker in de zomer is het eiland Nea Kameni erg warm door het gesteente. 
  • Zorg voor goede schoenen en niet overal zijn de gebaande paden even recht.
  • Laat de kinderwagen maar in het hotel! Kinderen moeten zelf kunnen lopen of in een draagzak. Er zijn wel redelijk goede paden, maar zeker niet overal.
  • Er is vrijwel geen beschutting op het eiland. Zorg voor een hoed of pet en smeer je goed in.
  • Informeer vooraf of er ruimte is om te zwemmen. Want hoe vaak kun je nu zeggen dat je in een vulkaan hebt gezwommen?!

De geschiedenis van de vulkaan (Caldera)

Santorini, ook bekend als Thira, is op een spectaculaire manier ontstaan, als een interessant mysterie voor avonturiers. Midden in de caldera, een enorme onderwaterkrater van 7 bij 12 kilometer, liggen de eilanden Therasia en Santorini als wachters. Diep in de caldera rusten de mysterieuze eilanden Nea Kameni en Palea Kameni als kostbare schatten van een grillige vulkaan.

Santorini, ten noorden van Kreta, is geen gewone vulkaan; het is de ontembare held van de Zuid-Egeïsche vulkaanboog, een enorme reeks vuurspuwende bergen die zich meer dan 500 kilometer uitstrekt. Dit hele vulkanische gebeuren komt door de aardkorst die steeds dieper onder de zee bij Kreta schuift.

De vulkanische geschiedenis van Santorini begon miljoenen jaren geleden. De vulkanische afzettingen, gevormd door schildvulkanen, zijn als de littekens van een ruig verleden. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zakte de aarde zelf in, waardoor alleen de ruwe randen van de caldera boven het water uitstaken als ruwe kustlijnen.

De bekendste uitbarsting was zo’n 3500 jaar geleden, in de bronstijd. De vulkaan spuwde meer dan 100 kubieke kilometer lava en as uit, wat mogelijk resulteerde in vernietigende tsunami’s en het einde van de oude Minoïsche beschaving op Kreta. Ook de inwoners van Santorini overleefden het niet, waarbij Akrotiri compleet onder 50 meter puimsteen verdween. Het stof van deze catastrofe doemde overal in de regio op als een herinnering aan de woede van de aarde. Er wordt zelfs beweerd dat deze eruptie wereldwijd verstrekkende klimaatveranderingen veroorzaakte.

Maar de avonturen van Santorini zijn nog niet voorbij. Bij de uitbarsting van 1650 verscheen Nea Kameni plotseling in het hart van de caldera. Sindsdien lijkt de vulkaan niet tot rust te komen. Meerdere uitbarstingen hebben het eiland verder gevormd, waarvan de meest recente dateert uit 1950. En onlangs is ontdekt dat de magmakamer onder het eiland blijft groeien. Gelukkig lijkt een grote uitbarsting niet op handen te zijn.

Kaart Santorini met eilanden
Kaart Santorini met eilanden

Het verhaal over Atlantis

Volgens de oude geschriften van de filosoof Plato, lag het mysterieuze Atlantis ooit in de Egeïsche Zee. Plato beschreef Atlantis als een geavanceerde, rijke beschaving met indrukwekkende architectuur en kennis. Volgens hem zonk Atlantis zo’n 11.000 jaar voor zijn tijd, wat overeenkomt met de tijd van de Minoïsche beschaving.

Santorini, voorheen bekend als Thira, heeft lang de verbeelding van archeologen gevangen. Het eiland, met zijn dramatische vulkanische geschiedenis, lijkt te passen in Plato’s beschrijving. Ongeveer 3500 jaar geleden, tijdens de Minoïsche periode, was er een verwoestende vulkanische uitbarsting die de oude beschaving op Kreta en omliggende eilanden trof. De catastrofe zou de bron kunnen zijn van het Atlantis-verhaal.

Hoewel Atlantis zelf een mysterie blijft, blijft de link met Santorini een intrigerend raadsel uit de oudheid, waardoor velen zich afvragen of dit verloren rijk ooit werkelijk heeft bestaan in de diepten van de Egeïsche Zee.

Atlantis
Zou Atlantis écht bestaan? Zou het er zo uitzien?

Het verhaal van Mozes

Het Bijbelse verhaal van Mozes’ uittocht uit Egypte heeft ook een intrigerende connectie met de vulkaan op Santorini. Sommige onderzoekers suggereren dat de vulkanische uitbarsting op dit eiland ongeveer 3500 jaar geleden de basis vormde voor de dramatische gebeurtenissen van de uittocht.

De theorie is dat de vulkaanuitbarsting, met de daarmee gepaard gaande aardbevingen en tsunami’s, enorme veranderingen in de regio veroorzaakte. Deze ramp zou de macht van de farao’s in Egypte hebben verzwakt en Mozes en de Israëlieten de kans hebben gegeven om te ontsnappen. De Bijbel zelf beschrijft donkere luchten en het verdwijnen van de zon, wat overeenkomt met de gevolgen van zo’n grootschalige vulkanische uitbarsting.

Het verband is niet met zekerheid vastgesteld, voegt het een boeiende laag toe aan het verhaal van Mozes en zijn volk, en de rol die natuurkrachten speelden in dit epische Bijbelse verhaal.

Tijdens de uittocht van Egypte 'opende de zee' zodat de joden Egypte konden verlaten. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door een terugtrekkende zee, vlak voor een tsunami, als gevolg van de vulkanische uitbarsting op Santorini.

Conclusie

De vulkaan van Santorini is een intrigerende en actieve bezienswaardigheid die bezoekers van over de hele wereld trekt. Deze vulkaan, die het hele eiland beslaat en in het bijzonder de caldera (lokale term voor de krater), biedt enkele van de meest adembenemende uitzichten in Griekenland.

Een bezoek aan de vulkaan is eenvoudig, aangezien je al op Santorini bent zodra je aankomt. Voor degenen die meer willen verkennen, bieden boottochten naar de vulkanische eilanden en bezoeken aan de warmtebronnen boeiende mogelijkheden. Ook privé cruises met vulkaan wandelingen zijn beschikbaar voor wie van luxe en persoonlijke ervaringen houdt.

Hoewel de vulkaan nog steeds actief is, wordt de situatie goed in de gaten gehouden, en er is geen direct gevaar. Bovendien is het verhaal van Santorini doordrenkt met geschiedenis, met inbegrip van de beruchte Minoïsche uitbarsting die 3500 jaar geleden plaatsvond.

Santorini blijft een fascinerende bestemming, zowel voor haar vulkanische wonderen als haar rijke geschiedenis, en biedt bezoekers onvergetelijke ervaringen. Bezoekers moeten echter wel enkele tips in gedachten houden, zoals voldoende water meenemen en goede schoenen dragen. Santorini belooft een onvergetelijk avontuur, met adembenemende uitzichten en boeiende verhalen uit de oudheid.

Veelgestelde vragen over de vulkaan van Santorini

We hebben hieronder een aantal meest gestelde vragen beantwoord. Heb je zelf nog vragen? Stel ze via ons contactformulier

De vulkaan op Santorini is nog steeds actief. Sterker nog, de magmakamer is nog steeds groeiende.

De vulkaan van Santorini is niet gevaarlijk. Ondanks dat het dus een actieve vulkaan is in de Cycladen. Wetenschappers houden de vulkaan goed in de gaten en houden de wereld goed op de hoogte.

De vulkaan van Santorini is op dit moment slapend. Volgens deskundigen van het Instituut voor Geologie en Minerale Exploratie (IGME) is de seismische activiteit weer op een normaal niveau, samen met de fysisch-chemische parameters. Bovendien zijn de veranderingen in het oppervlak van de vulkaanrand tot stilstand gekomen.

De laatste activiteit werd in 2011 gemeten bij een aantal kleinere aardbevingen. 

De vulkaan van Santorini wordt de Caldera genoemd. 

Eigenlijk ís Santorini de vulkaan. Het eiland is namelijk één grote krater die uit elkaar is gevallen. De laatste uitbarsting van Santorini (rond 1650) heeft het middelste eiland Nea Kameni gevormd.

De vulkaan van Santorini is een stratovulkaan. Het is dus een kegelvormige vulkaan die voor een groot deel onder water ligt. 

De vulkaan van Santorini is 367 meter hoog. Dat is het deel dat boven de zeespiegel ligt. 

De vulkaan van Santorini komt uit het Pleistoceen tijdperk en is daarmee minimaal 1 miljoen jaar oud. 

Tambora. In 1815 barstte op het Indonesisch eiland Sumbawa de vulkaan Tambora uit en spuwde meer dan 150 kubieke kilometer aan lava en gesteente de lucht in. De kracht was zo groot dat de berg voor een deel uit elkaar knalde en verloor zijn hoogte; 4.200 meter werd 2.800 meter. Het dodental is toen opgelopen tot meer dan 10.000 personen. 

De vulkaan werd gevormd in een tijd dat de continenten Europa, Azië en Afrika steeds verder van elkaar afdreven en hierbij op verschillende plekken de aardkorst dunner maakte waardoor ruimte ontstond voor de verschillende vulkanen die toen boven de zeespiegel kwamen. 

Op niet veel plekken in de wereld vind je een Stratovulkaan die in de zee ligt, waarvan het bovenste deel boven de zeespiegel uitsteekt. Hierdoor krijg je een prachtig uitzicht over de krater. Daarnaast zijn de witte huisjes tegen de kraterrand aangebouwd en dat maakt Santorini één van de mooiste eilanden op de wereld.