Openbaar vervoer in Santorini. Dit moet je weten

Santorini (Thira), het eiland met een prachtige zonsondergang en diverse stranden, is erg klein. Zo klein, dat de reistijd vaak erg kort is. Even snel met het openbaar vervoer kan dan erg gemakkelijk zijn, aangezien vanaf elke bushalte jouw bestemming op loopafstand is, zeker de belangrijkste bezienswaardigheden. In dit artikel vertellen we alles over het openbaar vervoer zodat je gemakkelijk zelf op pad kan!

 

Het openbaar vervoer van Santorini

Het openbaar vervoer in Santorini bestaat uit taxi’s en bussen. Een taxi geeft je veel flexibiliteit maar kan ook erg prijzig zijn. Bussen zijn erg goedkoop maar komen niet op alle plekken maar wel op de meest toeristische plaatsen.

 

Taxi in Santorini

In elk dorp vind je wel een taxi. Ook kun je vaak bij de receptie van je hotel vragen om een taxi. Een taxi is wel erg duur op Santorini. Voor een ritje van 7 minuten ben je al snel 25 euro kwijt met een beetje pech. Een auto huren is dan al snel de moeite waard!  Voor reizigers met een kleiner budget is er ook de optie om de bus te nemen.

 

Bussen in Santorini

Santorini heeft een goed werkend busvervoer systeem. Lokale bussen worden in Griekenland ook wel KTEL genoemd en zijn vaak herkenbaar aan het Griekse woord ΚΤΕΛ. Het is een goede en goedkope manier om het eiland te verkennen. Alle bussen rijden naar Fira. Daar is het centrale busstation. De bestemming van de bus staat meestal op het bordje achter de voorruit van de bus. Op het centrale busstation zelf is een informatiepunt maar daar worden geen buskaartjes verkocht. Die koop je bij de buschauffeur (alleen cash). Er is een pinautomaat bij het busstation.  Bij het informatiepunt vind je alle bustijden en routes. Chauffeurs spreken een aardig woordje Engels.

Bussen hebben overigens allerlei kleuren en maten, je kunt ze dus niet gemakkelijk herkennen zoals in Nederland.

 

Bestemming, prijzen en reistijden

Hieronder vind je een overzicht van de buslijnen (allen vanuit de hoofdstad Fira) met de reistijd en prijs:

Bestemming

Reistijd

Prijs tickets

Oia

30 min

€1,60

Imerovigli

10 min

€1,60

Santorini Airport

10 min

€1,60

Pyrgos

10 min

€1,60

Athinios haven

20 min

€2,30

Kamari

20 min

€1,60

Perissa en Perivolos

20 min

€2,20

Akrotiri

25 min

€1,80

Voor de busreis van de bestemming naar Fira, betaal je hetzelfde en de reistijden zijn ook ongeveer hetzelfde. 

Je herkent bushaltes altijd aan de groene paal met een blauw/paars uithangbord. Op het bordje staat ‘bus stop’. Vaak moet je goed kijken want het is niet een mooie halte met afdakje en bankje zoals in Nederland. 

Bus halte Santorini
Bus halte Santorini

Alternatieven voor het openbaar vervoer 

Er zijn 3 alternatieven voor het openbaar vervoer, namelijk:

Ook een fiets huren kan erg geschikt (en leuk) zijn. Het eiland is klein genoeg en als jouw accommodatie redelijk centraal ligt is het verste uiteinde van het eiland nooit verder dan 20 kilometer. Houd er wel rekening mee dat Santorini niet zo vlak is als de polder! Een scooter is dan een goed alternatief. Ben je bijvoorbeeld met kinderen of neem je regelmatig bagage mee. Dan is een huurauto een goede optie. 

 

Vervoer bij de haven

De haven van Santorini heet Athinios. Je vindt hier genoeg vervoersmogelijkheden zoals autoverhuurbedrijven, shuttlebusjes, openbaar vervoer (bus) en taxi’s. 

 

Vervoer bij het vliegveld

Natuurlijk heeft het mooiste Griekse eiland van de Cycladen ook een luchthaven! Deze vind je in het oosten van het land, nabij Monolithos. Je kunt gebruik maken van autoverhuurbedrijven, shuttlebusjes, openbaar vervoer (bus) en taxi’s.

 

Conclusie

In Santorini is het openbaar vervoer efficiënt en voordelig. Hoewel taxi’s flexibel zijn, kunnen ze prijzig zijn. Bussen zijn een budgetvriendelijke optie en brengen je naar de belangrijkste toeristische plekken, met Fira als centraal busstation. De busroutes zijn duidelijk gemarkeerd. Overweeg ook alternatieven zoals autoverhuur, scooters of fietsen, afhankelijk van je behoeften. Zowel bij de haven als de luchthaven zijn verschillende vervoersmogelijkheden beschikbaar. Kies het vervoermiddel dat het beste bij jouw reis past en geniet van Santorini!