Vliegtuigen en Veerboten van Athene naar Santorini. De beste tips en vergelijking

Athene is één van de toeristische hoofdsteden van de wereld met het wereldberoemde Akropolis als één van de trekpleisters. Misschien wil je een keer de stilte opzoeken en het échte Griekenland proeven? Een uitstapje richting de Cyclades is dan een goede optie en al snel komt Santorini om de hoek kijken. In dit artikel bespreken we hoe je van Athene naar Santorini reist en wat de beste én goedkoopste optie is. 

 

Hoe kun je van Athene naar Santorini reizen (en terug)?

Je kunt gemakkelijk van Athene naar Santorini reizen per veerboot of per vliegtuig. Vanaf Athene gaan er directe vluchten naar Santorini en ook veerboten hebben een directe route richting het Griekse eiland. Er is dus keuze genoeg! Prijzen, vertrektijden en reistijden bespreken we hieronder. 

 

Waar ligt Athene?

Athene is de hoofdstad van Griekenland en ligt op het vasteland aan de oostkust. Vanuit Athene zijn de Griekse eilanden, zoals Mykonos, Paros en natuurlijk Santorini, goed bereikbaar. Het vliegveld van Athene ligt op ongeveer 35 kilometer van het centrum van Athene. De internationale luchthaven van Athene heeft een directe verbinding met Santorini. Veerboten vanaf Athene vertrekken vanuit verschillende havens, namelijk:

 • Piraeus (11 kilometer naar het zuidwesten vanaf het centrum)
 • Lavrio (70 kilometer naar het zuidoosten vanaf het centrum)
 • Rafina (30 kilometer naar het oosten vanaf het centrum)

Omdat Rafina maar vooral Lavrio vrij ver van Athene verwijderd zijn, bespreken we in de onderstaande opties met name vertrekken vanuit Piraeus. Bovendien is dit ook de haven met de meeste opties, indien je nog graag naar andere steden of eilanden wil (zoals Kreta). 

Tip: De haven van Piraeus heeft meerdere docks. Je moet bij de dock zijn tegenover het Platia Themistokleous (vierkant plein met een mooie kerk) zijn. Vanuit die plek vertrekken veerboten naar Santorini. Je vindt de ingang als je vanuit daar richting Akri Tzelepi (straat) loopt, met de haven aan je linkerzijde. 

Athene uitzicht op Akropolis
Athene uitzicht op Akropolis

Waar ligt Santorini?

Santorini ligt in het zuiden van de Cycladen eilanden. De hoofdstad van het eiland is Fira (ook wel Thira genoemd). De haven van Santorini (Athinios) ligt op enkele kilometers afstand van Fira, net als de luchthaven overigens. In de haven is waar alle veerboten aankomen en de nieuwe boten ook weer vertrekken. Santorini heeft prachtige kliffen met een nog mooier uitzicht dat is gevormd door een enorme vulkaanuitbarsting. Of bezoek Akrotiri of één van de prachtige stranden.

 

De ferry van Athene naar Santorini

Om van Athene naar Santorini te reizen, is de eerste optie de veerboot. Er vertrekken meerdere veerboten per dag (minimaal 3 keer per dag) naar Santorini. Hieronder bespreken we alle opties inclusief de prijzen. Ook de prijzen voor auto veerboten tussen de eilanden. Alle genoemde prijzen en vaartijen gelden ook voor de reis vanuit Santorini naar Athene.

 

Welke ferrymaatschappijen varen van Athene naar Santorini?

Er zijn twee veerbootmaatschappijen die reizen tussen Athene en Santorini, namelijk:

 • SeaJets
 • Blue Star Ferries
 • Zante Ferries

SeaJets biedt snellere maar kleinere boten en Blue Star Ferries heeft grotere boten die wat langzamer varen. Veerboten naar Santorini bieden daarbij dus verschillende service levels aan. Van hoge capaciteit waar bijvoorbeeld ook gemakkelijk een auto in kan en ruime keuze aan restaurants tot de zogenaamde sea speed ferries die snel over het water glijden.

Aegean Sea Lines en Golden Star Ferries varen ook regelmatig in het hoogseizoen, maar SeaJets en Blue Star Ferries varen altijd. Welke maatschappij je ook kiest, ze beschikken allemaal over goede dienstregelingen en zijn erg betrouwbaar.

Via deze link kun je direct boeken en zien welk schip op jouw vertrekdatum vaart. Je kunt ook onderstaande tool gebruiken:

Blue Star Ferries Delos boot
De Blue Star Ferries Delos is één van de boten die reist tussen Athene en Santorini

Hoeveel kost de overtocht van Athene naar Santorini?

De ferry naar Santorini kost ongeveer 58 euro. Je hebt dan een ‘langzamere’ ferry. Wil je één van de fast ferries? Dan betaal je ongeveer 88 euro. Kinderen reizen meestal met 50% korting en voor een auto wordt een toeslag gerekend.

Vergelijk tijden en prijzen gemakkelijk via deze link, dan weet je ook zeker dat je tickets hebt en kun je zelf kijken voor een interessante aanbieding! 

 

Hoe lang duurt de overtocht van Athene naar Santorini?

Met de snelste boot duurt de ferry overtocht van Santorini naar Athene ongeveer 4 uur en 40 minuten. Deze high speed ferries verzorgen diensten die gewoon vergelijkbaar zijn met de wat langzamere boten. Er zijn ook boten die het wat rustiger aandoen. Dan duurt de overtocht ongeveer 8 uur. De vaartijd is dus voor een groot deel afhankelijk van het aantal passagiers, de grootte van de boot en de snelheid. 

 

Wat is de afstand tussen Athene naar Santorini?

De afstand tussen Santorini (Thira) en Athene is ongeveer 280 kilometer. Je vaart dan heel mooi langs de Cycladen eilanden. Dat geeft je de mogelijkheid om te genieten van het mooie uitzicht als je langs deze Griekse eilanden vaart! 

 

Athene-Santorini veerboot tijden

Vanuit de haven van Athene vertrekken dagelijks meerdere boten. Omdat de vaartijd ongeveer 5 tot 8 uur is, vertrekken de meeste veerboten in de ochtend rond 7 of 8 uur. Dan komen ze rond 12 uur of 3 uur aan in de middag. Vervolgens zijn er nog een aantal boten die in de late middag (rond 18:00) vertrekken en dan kom je in de avond of nacht aan. In het hoogseizoen vertrekken er regelmatig meerdere boten met alternatieve tijden. 

Let hierbij op dat tijden kunnen afwijken op bijvoorbeeld zon- en feestdagen! Ook kunnen sommige vertrektijden anders zijn. Bekijk daarom altijd op DirectFerries de tijden die jou het beste uitkomen! 

 

Het vliegtuig van Athene naar Santorini (en terug)

Een goed alternatief op de veerboten tussen Athene en Santorini is het vliegtuig. Je geniet dan van extra snelheid maar moet wel ruimer van tevoren aanwezig zijn op het vliegveld. 

Wil je met het vliegtuig? Omdat je bijvoorbeeld snel zeeziek wordt of extra snel wil zijn? Dan heb je twee luchtvaartmaatschappijen die veel gebruikt worden voor binnenlandse vluchten, namelijk:

 • Aegean Airlines
 • SKY Express (soms onder Hahn Express)

De afkorting voor de luchthaven van Athene is ATH.
De afkorting van de luchthaven van Santorini is JTR.

Beide vliegmaatschappijen zijn goede maatschappijen met ruime ervaring en een goede reputatie. Van Athene naar Santorini per vliegtuig is dus een goed alternatief.

Aegean Airlines Airbus A320neo

Prijzen vliegtickets

Een vlucht van Athene naar Santorini begint al vanaf 44 euro. Dat is dus zeker de moeite waard om te overwegen. Wellicht kun jij een nóg betere deal vinden met deze vergelijker. Houdt wel rekening dat je voor bagage altijd moet bijboeken en dus extra moet betalen. 

Vooral tijdens het hoogseizoen kunnen vliegtuigen snel vol zitten en zijn tickets over het algemeen duurder. Door tijdig tickets te boeken heb je genoeg keuze! 

 

Hoe lang is het vliegen van Athene naar Santorini

Een vliegreis van Athene naar Santorini duurt ongeveer 45 minuten. Je moet uiteraard wel een uur voor aanvang ingecheckt zijn. De vaartijd is ongeveer 5 uur dus dit is een goed alternatief voor mensen die vooral snel op locatie willen zijn. 

 

Handige tips om te reizen tussen Athene en Santorini

Een aantal tips als je wil reizen van Athene naar Santorini (of andersom) per veerboot:

 • Boek tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van een plekje aan boord.
 • Via Direct Ferries, ben je verzekerd van de beste prijzen en zie je gemakkelijk de vaartijd en vertrektijd.
 • Vergeet niet te boeken voor je kinderen, huisdieren en/of de auto
 • Houd rekening met de vaartijd van de boten. Sommige boten zijn sneller dan andere.
 • Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis maar moeten wel een ticket hebben
 • Zorg dat je in ieder geval 1 uur vóór vertrektijd aanwezig bent
 • Bagage is meestal gratis tot 50 kilo per persoon. Bagage moet je zelf in de daarvoor aangewezen plekken kunnen stallen.
 • Het is verboden om aan boord te roken
 • Veel boten bieden verschillende services zoals een bar, WiFi, winkeltje, kennel en een pinautomaat

We hebben ook wat tips als je reist per vliegtuig van Athene naar Santorini (en andersom):

 • Kom op tijd op de luchthaven (minimaal 1 uur)
 • Vergeet niet om bagage te boeken tijdens de reservering
 • Houdt rekening met een tussenstop van minimaal 1 uur (korter is niet aan te raden want je kunt jouw vlucht missen als je bagage hebt)
 • Houdt rekening met extra kosten voor vervoer van en naar de luchthavens.

 

Veelgestelde vragen over de reis van Athene naar Santorini en terug

Vanuit Athene andere eilanden bezoeken is een fantastisch idee dat je zeker moet doen. Kies jij voor de snelheid van vliegtuigen of toch de romantiek van de veerboten? Wat je ook kiest, we raden zeker een bezoekje aan voor het eiland Santorini! Hieronder vind je de meestgestelde vragen over de overtochten. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

 

Hoe kan ik ferry tickets boeken voor een overtocht van Santorini (Thira) naar Athene?

Gebruik deze link om de beste deals te bekijken. Het is de beste manier om een goedkope veerboot ticket te vinden en prijzen en tijden te vergelijken.  Boek de tickets altijd vooraf zodat je zeker bent van jouw overtocht.

 

Waar kan ik goedkope vliegtickets vinden voor Athene Santorini?

Wij maken altijd gebruik van deze vergelijker. Zo zijn we verzekerd van de beste prijzen en hebben we een ruime keuze tussen verschillende tijden en vliegmaatschappijen. 

 

Is het mogelijk om je auto mee aan boord te nemen op ferries van Santorini (Thira) naar Athene?

De ferrymaatschappijen laten auto’s aan boord op de boot naar Athene en Santorini (en andersom). Je betaalt hier uiteraard wel een toeslag voor. 

Boek altijd vooraf de tickets voor een auto aangezien de plekken beperkt zijn! Je hoeft overigens niet in de auto te blijven zitten want er is ook plek op het dek. Zo kun je genieten van het prachtige uitzicht!

Zorg dat je minimaal 1 uur van tevoren aanwezig bent. Je moet zelf de auto van- en aan boord van de boot rijden. Met de auto reizen is ideaal om de eilanden te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld gemakkelijk alle stranden van het eiland!

 

Kan ik als passagier te voet aan boord van de ferry van Santorini (Thira) naar Athene?

Je kunt als passagier te voet aan boord van de ferry. Eenmaal aan boord van de schepen, is er plaats op het dek en kun je genieten van het mooie uitzicht. Je kunt ook stoelen en loungeplekken reserveren tegen een toeslag.

 

Mogen huisdieren mee op de veerboot van Santorini (Thira) naar Athene?

Je kunt huisdieren meenemen op de boot. Deze zijn meestal gratis. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een blindengeleidehond mee te nemen.

 

Mogen huisdieren ook mee in het vliegtuig?

Huisdieren kunnen ook mee in het vliegtuig. Kleine hondjes kunnen vaak mee aan boord en grote honden moeten vaak in een reisbox in het bagageruim. 

 

Word ik zeeziek tijdens de overtocht?

De schepen zijn geen kleine sloepjes maar meestal kleine cruiseschepen met ruimte voor meer dan 2000 passagiers. Hoe groter het schip, hoe stabieler het in de zee ligt. Je wordt dus niet snel zeeziek op zo’n groot schip. Bovendien is de Egeïsche zee vrij rustig vaarwater. 

Als je echt bang bent om zeeziek te worden, kun je altijd overwegen om het vliegtuig te nemen. 

 

Conclusie voor de reis van Athene naar Santorini en terug

Om van Athene naar Santorini te reizen, heb je twee primaire opties: de veerboot en het vliegtuig. De veerboot biedt verschillende vertrektijden en prijzen, met SeaJets en Blue Star Ferries als betrouwbare maatschappijen. De vaartijd varieert van ongeveer 4 tot 8 uur, afhankelijk van de gekozen boot. De afstand tussen de twee bestemmingen is ongeveer 280 kilometer, wat een schilderachtige reis langs de Cycladen eilanden mogelijk maakt.

Als je de voorkeur geeft aan snelheid, bieden Aegean Airlines en SKY Express binnenlandse vluchten van Athene naar Santorini aan, met vluchten van ongeveer 45 minuten. Prijzen beginnen bij ongeveer 44 euro, maar houd rekening met extra kosten voor bagage.

Ongeacht je keuze tussen veerboot of vliegtuig, is het belangrijk om je tickets vooraf te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen, om zeker te zijn van een plek aan boord. Voor passagiers te voet of met huisdieren zijn er opties beschikbaar, en auto’s kunnen ook mee op de veerboot tegen een toeslag.

Ten slotte, als je je zorgen maakt over zeeziekte, zijn de veerboten over het algemeen groot en stabiel, en de Egeïsche Zee staat bekend om zijn kalme wateren. Als alternatief kun je altijd voor het vliegtuig kiezen voor een snellere reiservaring. Veel plezier met je reis van Athene naar het mooiste deel van Griekenland, Santorini!