Waar ligt Santorini? Hier vind je alle Santorini kaarten

Het Griekse eiland Santorini is één van de mooiste eilanden van de Cycladische eilanden. Je vraagt je misschien af waar het ligt, of bent op zoek naar een goede kaart. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt!

 

Santorini interactieve kaart

Alles wat je op deze website kunt vinden, kun je op de onderstaande kaart terug vinden. Klik op de afbeelding en zoom in of uit. Gebruik de pijltjes aan de rechterkant om het menu open te klappen. Klik vervolgens op de icoontjes om meer informatie te lezen. Zo kun je direct jouw interessegebied selecteren!

Waar ligt Griekenland?

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en grenst over land aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije in het noorden over land. In het oosten grenst Griekenland aan Turkije over water. Sommige Griekse eilanden liggen op slechts een paar kilometer afstand van de Turkse grens. 

Ten zuiden van Griekenland vind je de landen Egypte en Libië maar dat is toch een paar 100 kilometer aan de andere kant van de Middellandse zee.

De zee ten westen van Griekenland wordt de Ionische zee genoemd en grenst ook aan Italië. De zee tussen Griekenland en Turkije wordt de Egeïsche zee genoemd en loopt tot Kreta. Daaronder start de Middellandse Zee (Mediterrane zee).

Kaart Europa met Nederland en Griekenland gemarkeerd
Kaart Europa met Nederland en Griekenland gemarkeerd

De afstand tussen Nederland en Griekenland is ongeveer 2.400 kilometer hemelsbreed.

 

Waar ligt Santorini in Griekenland?

Santorini is onderdeel van de Cycladen eilanden. Santorini bestaat zelf uit 6 verschillende eilanden, waarvan Thira en Thirasia de grootste zijn. De meeste toeristische activiteiten vind je op Thira en wordt op deze website ook gewoon Santorini genoemd.

Santorini ligt in het zuiden van de Cycladen en ten zuidoosten van de hoofdstad Athene. 

Op de onderstaande kaart vind je de eilandengroep met blauw omcirkeld en Santorini is rood omcirkeld.

Cycladen eilanden groep met Santorini omcirkeld
Cycladen eilanden groep met Santorini

Over het eiland Santorini

Santorini bestaat uit 6 verschillende eilanden, namelijk:

  • Thira
  • Thirasia
  • Aspronisi
  • Palea Kameni
  • Nea Kameni
  • Christiani

Het laatste eiland ligt op zo’n 20 kilometer afstand van de andere eilanden en de andere eilanden zijn allemaal overblijfselen van een reusachtige vulkaan.

Kaart Santorini
Kaart Santorini

Hoe groot is Santorini?

De oppervlakte van Santorini is zo’n 76,2 vierkante kilometer. Er is ongeveer 70 kilometer kustlijn. Het eiland is dus vrij klein. De lengte van noord naar zuid is ongeveer 18 kilometer en van oost naar west is het slechts 6 kilometer! 

 

Hoogste punt Santorini

Het hoogste punt van Santorini is 566 meter nabij de berg Mesa Vouno. Op Nea Kameni is het hoogste punt 124 meter en op Thirasia is het hoogste punt 294 meter (Profitis Ilias).

 

Geografie Santorini

Santorini bevindt zich op een oude ingestorte vulkaan. Daarom heeft de vorm van het eiland Thira een sikkel. De oostkust is hoog en loopt steil af in een klif. Je kijkt dus eigenlijk in het hart van de vulkaan. Richting het westen loopt het bergafwaarts en daar vind je ook de stranden. Santorini is een van de 16 Vulkanen van het Decennium. Dat zijn vulkanen die door de IAVCEI zijn aangewezen als grote vulkanen met grote uitbarstingen bij nabijgelegen bewoonde gebieden. Je leest hier meer over de vulkaan.

De vegetatie op het eiland kenmerkt zich door de droge mediterrane invloeden. Hier lees je meer over het klimaat van Santorini.

Santorini Plattegrond

Plattegrond Santorini
Plattegrond Santorini

Wil je liever deze kaart kopen? Bekijk dan meer informatie over Santorini Reisgidsen

Santorini kaarten

We hebben verschillende kaarten van Santorini, met daarop verschillende informatie.

Kaart Santorini Piratenstijl
Geografische kaart Santorini
Geografische kaart Santorini
Kaart Santorini Bootverbindingen
Santorini kaart hoofdwegen

Conclusie

Santorini is een prachtig eiland in de Cycladische eilanden, gelegen in het zuiden van Griekenland, ten zuidoosten van Athene. Het eiland maakt deel uit van een groep van 6 eilanden en is vooral bekend vanwege Thira, het grootste eiland waar de meeste toeristische activiteiten plaatsvinden. Met een oppervlakte van ongeveer 76,2 vierkante kilometer is Santorini vrij klein, maar het heeft een gevarieerd landschap, variërend van hoge kliffen aan de oostkust tot prachtige stranden aan de westkant. Bovendien is Santorini ontstaan uit een oude vulkaan en heeft het een unieke geografie en vegetatie. Als je meer wilt weten over Santorini, bekijk dan de beschikbare kaarten op deze website voor gedetailleerde informatie.